07.05.2008. / 16:10

Autor: Hrvoje Šimičević

Joras nastavlja štrajk glađu

Slovenski predsjednik sastao se s Joškom Jorasom

Predsjednik Tuerk nastojao je odgovoriti samozvanog slovenskog 'borca za južnu granicu' od štrajka glađu koji je započeo prije tjedan dana tražeći uklanjanje žardinijera s puta koji je sam sagradio. Unatoč Tuerkovim apelima, Joras za sada nastavlja štrajk

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk sastao se danas s samozvanim "borcem za južnu granicu" Joškom Jorasom na njegov zahtjev, pozvavši ga da prekine štrajk glađu koji je započeo prije tjedan dana jer nisu uklonjene žardinijere s puta koji je sam sagradio i koji vodi mimo službenog graničnog prijelaza Hrvatske i Slovenije. Iako živi na Hrvatskoj strani , Joras već godinama puni novinske stupce tvrdeći kako živi u Sloveniju, pozivajući se pritom na odluku slovenskog suda u Piranu zahtijevajući da se žardinijere ukloni.

Nakon sastanka s Jorasom, slovenski predsjednik Tuerk izjavio je kako je u interesu obiju država da se ljudima uz Dragonju pomogne da se njihovi životi odvijaju normalno i sa što manje problema. "Između dviju država postoji spor glede suvereniteta. Po našem je uvjerenju lijeva obala Dragonje pod slovenskim suverenitetom. No, regulacija prometa i komunikacije na tom području određene su na poseban način, stoga su potrebni dogovori, kao i dogovor o primjeni rješenja piranskog suda o uklanjanju žardinijera", rekao je nakon susreta s Jorasom slovenski predsjednik, prenosi Hina.

Tuerk je podsjetio da su se u namjeri rješavanja pograničnih sporova nedavno sastali predsjednici dviju država kao i premijeri, ocjenivši kako bi bilo potrebno da se susretnu i ministri unutarnjih poslova Slovenije i Hrvatske kako bi se uklonili žardinijeri s Jorasove staze. Joras je pak unatoč Tuerkovim apelima najavio daljnji štrajk glađu, istaknuvši kako će u njemu ustrajati dok se god ne riješi ovo pitanje. Žardinijere su postavile hrvatske vlasti, nakon čega Joras tim putem do kuće može doći samo pješke.

Vezane vijesti

Zbog 'redikula u funkciji drugih' 2000 eura kazne

Zbog 'redikula u funkciji drugih' 2000 eura kazne

Bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića slovenski sud u Kopru pravnomoćnom je presudom osudio na plaćanje odštete od 2000 eura Jošku Jorasu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika