08.05.2008. / 11:30

Autor: Hrvoje Šimičević

Ulaganja u znanje i istraživanja

Hrvatska 100 godina iza zemalja EU

Namjeri da uspostave ravnotežu, najbliže su Mađarska i Slovenija, dok je gotovo obrnuto proporcionalni trend simptomatičan za zemlje poput Hrvatske, koja ulaganjem u znanje i istraživanja zaostaje za zemljama EU-a 90 godina, a Danskom čak 100 godina

U namjeri da postigne konkurentnost naspram Japana i SAD-a koji su daleko odmakli, uz ostale činjenice, veliki problem Europskoj uniji (EU) predstavljaju novopridošle članice, ali i one koje su u predpristupnoj fazi poput Hrvatske. Naime, jedan od glavnih preduvjeta za ovakav razvoj situacije bilo je i povećanje izdvajanja tri posto BDP-a EU-a za istraživanje i razvitak zaključno s 2020. godinom, ali notorna realnost je da će to postati opcija tek 2050. godine, piše Večernji list.

Tranzicijske države, naime, u domeni ulaganja u znanje i istraživanja, zaostaju za EU čak 50 godina. Namjeri da uspostave ravnotežu, najbliže su Mađarska i Slovenija, dok je gotovo obrnuto proporcionalni trend simptomatičan za zemlje poput Hrvatske, koja zaostaje za zemljama EU-a 90 godina, a Danskom čak 100 godina. Razlog ovakvom stanju; prvenstveno u zemljama jugoistočne Europe, je nesređeno tržište rada i neusklađenost između visoke stope rasta i tržišta rada, koje ne prati ovaj pozitivan trend.

Na jednoj strani su relativno zaštićeni radnici u javnom sektoru, a na drugoj, gotovo polarizirani, stoje radnici bez ugovora, zaštite i socijalnih prava. Razlog tomu leži i u bojazni radnika zbog nestabilnih gospodarstava u prelasku na druga radna mjesta, jer se boje gubitka dotad stečenih radnih prava, što stvara situaciju da se na jednom radnom mjestu u javnom sektoru radnici zadržavaju i desetljećima, dok se drugi zadržavaju svega godinu dana, ističu stručnjaci. Pozitivan pomak je povećanje broja ugovora na određeno u zemljama s najmanjim pomakom, poput Poljske, Makedonije i Hrvatske.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika