09.05.2008. / 08:07

Autor: Hrvoje Šimičević

Močvara bez rješenja

Grad ponudio ugovor, URK odbio "jer je nepovoljan"

Poglavarstvo je početkom tjedna donijelo odluku kojom se URK-u produžuje ugovor za najam manje prostorije bivše tvornice Jedinstvo, dok im se veća koju su godinama koristili oduzima. URK je ponudu odbio jer 'im je neprihvatljiva'

Grad Zagreb je službeno ponudio prijedlog ugovora Udruženju za razvoj kulture (URK) za nastavak korištenja prostora u kojem se posljednjih pet godina nalazi klub Močvara, i to uoči njihove najave da će kultni zagrebački klub zatvoriti poslije posljednjeg koncerta u nedjelju, 11. svibnja. Međutim, vodstvo URK-a, vlasnici kluba Močvara, za sada su odbili spomenuti prijedlog, koji se temelji na odluci Poglavarstva donesenoj početkom travnja, gdje je odlučeno kako će im produžiti ugovor za najam manje prostorije bivše tvornice Jedinstvo, ali bez veće dvorane koju je URK obavezan vratiti Gradu prije sklapanja ugovora za preostalu prostoriju. "Dobili smo prijedlog o produženju ugovora, ali on je jednostavno za nas nepovoljan i zbog toga ga nećemo prihvatiti", kazao je jedan od osnivača Močvare i predsjednik URK-a Kornel Šeper, ističući kako je razlog tomu nekoliko točaka ugovora koje jednostavno ne mogu prihvatiti, dodavši kako nisu vodili konkretne dogovore s mjerodavnim gradskim tijelima o povoljnijem ugovoru jer je 'do njih jednostavno teško doći'. Zašto je ponuđeni ugovor Grada neprihvatljiv, Šeper nije htio komentirati. Međutim, da nije riječ o sporu oko veće dvorane koju novim ugovorom moraju vratiti, neizravno je potvrdio čelni čovjek za zagrebačku kulturu, Duško Ljuština, koji je u razgovoru za Nacional.hr kazao kako u zadnjem razgovoru s predstavnicima URK-a o tome nije bilo spomena.

"Ma nema govora o tomu, ja sam prije dva dana osobno razgovarao s predstavnicima URK-a i prijepor je nastao oko nekih primjedbi vezanih uz novi ugovor za dvoranu koju su i prije koristili, a na temelju zakona koji propisuje iste uvjete za sve korisnike prostora u vlasništvu Grada Zagreba. Dakle, onu od 259 kvadrata. Veća dvorana Jedinstva koja se 'oduzima' Močvari, nikad i nije bila u vlasništvu URK-a" kazao je Ljuština, istaknuvši pritom kako predstavnici URK-a za sada nisu kazali o kojim je primjedbama riječ. Time je ostala činjenica da se Močvara zbog još jednog spora i nemogućnosti stvaranja klime oko sklapanja ugovora između dvaju strana o korištenju prostora, na kraju i zatvara.

Kao glavni razlog tomu, već nekoliko tjedana vlasnici Močvare, Udruženje za razvoj kulture, ističu pasivnost Grada Zagreba i njihovih rukovodioca, vlasnika dosadašnjeg prostora na savskom nasipu, koji prema njihovim riječima, ucijenjivačkom politikom time 'žele iscrpiti Močvaru i one koji je vode, kako bi na kraju sami bili prisiljeni zatvoriti klub'. "Notorna je činjenica kako grad nema sluha prema nezavisnoj kulturi, ne smatraju je relevantnom dijelom gradskog kulturnog identiteta i odnos Grada Zagreba prema Močvari je krajnje ignorantski. Oni svojim ponašanjem jednostavno ne upućuju nikakvu poruku da Grad želi opstanak kluba Močvare. Činjenica je da gradski čelnici ne priznavaju relevantnost niti vrijednost tipa nezavisne kulture za koji se zalaže ovaj klub"" istaknuo je Šeper, najavivši da će Močvara nakon više godina konflikata s gradskim ocima, nastojanja pronalaska rješenja, 'davanja' a potom i 'oduzimanja' dozvola za nastavak rada i točenja pića, finalno prestati raditi. Doznajemo kako će prijedlog o spornim točkama iz URK-a danas odaslati na adresu Poglavarstva, nakon čega bi se trebalo vidjeti hoće li doći do sklapanja ugovora, ili će Močvara, kako je i posljednjih mjeseci najavljivano, zaista prestati raditi, što je za sada naizvjesnija opcija.

Podsjetimo, posljednji put, Grad Zagreb, dakle gradonačelnik Milan Bandić, po ovom pitanju oglasio se prošlog mjeseca s govornice gradskog Poglavarstva, rekavši kako je donesena odluka po kojoj se URK-u omogućuje produženje ugovora za manju dvoranu nekadašnje tvornice "Jedinstvo", dok im je prema istom oduzeta veća dvorana od oko 2.400 kvadrata za koncerte i stavljena na natječaj pod obrazloženjem da je ove prostore URK 'nezakonito iznajmljivao u nekoliko navrata, te time profitirao, što se suprostavlja njihovoj prirodi neprofitne udruge'. "Sve udruge koje legitimno koriste prostorije Grada su naši partneri. URK će dobiti 259 kvadrata na korištenje, a ostatak ide na javni natječaj, pa tko ponudi najbolji program, dobiti će prostoriju na korištenje", kazao je tada gradonačelik Bandić, ističući kako će kad se ugovor potpiše; a prije toga veća dvorana vrati Gradu, zajedno s vlasnicima Močvare popiti pivo.

Bandićevo obrazloženje temeljilo se na izvješću Povjerenstva za kontrolu prostora u vlasništvu Grada Zagreba, koji su početkom godine na temelju inspekcije ustvrdili kako URK vodi prostorije koje im je Grad dodijelio suprotno ugovoru.

URK i Močvara potom su reagirali, ustvrdivši da je izvješće nepotpuno i neistinito, optuživši čelne ljude Zagreba 'predvođene gradonačelnikom Bandićem' da govore neistine i klevete o dosadašnjem radu Močvare i vlasnika kluba. "Prije tri godine napravljena je kompletna podloga za kreiranje ugovora kojim bi veća dvorana trebala biti iznajmljena URK-u. Međutim, nakon potpuno lažnog izvještaja Povjerenstva na čelu s Zdravkom Čokićem, Poglavarstvo je odlučilo oduzeti veću dvoranu Jedinstva, kazao je Šeper, ističući kako je upravo URK posljednjih pet godina u potpunosti renovirao zapuštenu dvoranu, te da su imali sponzorski ugovor koji je bio 'isključivo namijenjen ulaganju u infrastrukturu dvorane od 2. 400 kvadrata radi unapređenja uvjeta održavanja kulturnih programa i podmirivanja tekućih režijskih troškova, a ne da bi njime profitirali'. "Činjenica je da gradski čelnici sve ove godine prešućuju situaciju i ne žele reći kako zapravo nismo nezakonito koristili taj prostor, nego smo ga u potpunosti obnovili i zahvaljujući nama danas se tamo mogu održavati koncerti i druga kulturna zbivanja" kazao je Šeper, istaknuvši kako ovakvim 'netočnim tvrdnjama i pogrešnim interpretacijama Grad prikriva svoj višegodišnji nemar prema prostoru', koji je udruzi predan na korištenje i održavanje 2001. godine.

Temeljni prijepori između Močvare i Grada Zagreba

Grad Zagreb se u kontekstu u kojem je Močvara prisiljena na zatvaranje, s klubom na savskom nasipu intenzivno počeo baviti prošle godine, dok je svojevrsni 'preobrat' nastupio nakon spornog izvješća početkom 2008. godine, koji je implicirao da su vlasnici Močvare tamo obavljali nezakonite radnje, optuživši ih da sve to čine bez dozvole u prostoru koji koriste. Međutim, prema obrazloženju URK-a koji je demantirao ove tvrdnje, ta je udruga 2003. godine, i to na prijedlog Gradskog ureda za kulturu, preuzela brigu o cijelom prostoru i od tada podmiruje sve komunalne i režijske troškove. Prema URK-u, za što postoje i dokumenti, nakon niza njihovih zahtjeva i daljnjih preporuka, Gradski ured za upravljanje imovinom je početkom 2005. donio prijedlog Zaključka o produženju korištenja dvorane kluba Močvara, te o dodjeli prostora susjedne velike dvorane i male dvorane na katu, što je kasnije potvrdio i pročelnik Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport Pavle Kalinić, inače poznat po rečenici "Neće se Močvara nikad zatvoriti!Nikad!". No, ni nakon toga, ugovor s URK-om nije produžen. Ipak, URK je upozorio da tadašnji ugovor nije niti raskinut, iz čega je slijedilo da je on formalno-pravno i dalje na snazi.

Povjerenstvo je u izvješću ustvrdilo kako URK nije neprofitna organizacija u kulturi, čime su prema istom prekršili Zakon o udrugama, te da je preko svog Trgovačkog društva Močvara d.o.o. nezakonito djelovao u gradskom prostoru. URK je kao protuargument ovomu kazao kako Povjerenstvo ne razlikuje djelatnost URK-a kao neprofitne organizacije od djelatnosti trgovačkog društva Močvara d.o.o. "Naime, u skladu sa Zakonom o udrugama, URK ne može obavljati profitnu ugostiteljsku djelatnost. Shodno tomu, u tu je svrhu formirano trgovačko društvo, čiji se sav prihod ulagao u programe i održavanje prostora. Obavljanje ugostiteljske djelatnosti u prostorima kluba regulirano je, odobrenjem Gradskog ureda za upravljanje imovinom", replicirali su iz URK-a.

Kao ključni dokaz navodnog nezakonitog poslovanja u Močvari i Jedinstvu, Čokićevo Povjerenstvo navelo je kako URK daje dio prostora u zakup tvrtki Core Media d.o.o. Predsjednik Kornel Šeper kazao je kako je ovdje riječ samo o sponzorskom ugovoru, koji ne samo da ne podrazumijeva, nego i izričito onemogućuje zakup prostora. "Ugovorom je jasno definirano ograničeno korištenje prostora, a sva sredstva dobivena tim sponzorstvom namijenjena su isključivo ulaganju u infrastrukturu radi unapređenja uvjeta održavanja kulturnih programa i podmirivanja tekućih režijskih troškova. To, znači da su sva tako prikupljena sredstva uložena u održavanje i uređenje gradske imovine, kako ona ne bi i dalje propadala.", stajalo je u 'protuizvješću' URK-a.

Unatoč svim tezama čelnika organizacije URK, koji su samoinicijativno prije sedam godina pokrenuli klub Močvaru, najprije u centru grada, a potom na današnjoj lokaciji ideja o normalnom radu s riješenim imovinsko-pravnim poslovima nikad nije zaživjela.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika