09.05.2008. / 17:10

Autor: Hrvoje Šimičević

Verbalni konflikti

Rasprava u Saboru, Bebić se 'sukobio' s oporbom

Sabornica je još jednom prilikom poušaja izglasavanja amandmana postala poprištem verbalnog obračunavanja oporbe i vladajućih, da bi na kraju samo glasanje na Bebićevu inicijativu bilo odgođeno

Ono što je trebalo biti glasanje o amandmanu na pedagoške standarde, promaknulo se u žučnu raspravu a potom i odlazak iz sabornice zastupnika oporbe nakon što su se sukobili predsjednik sabora Luka Bebić i cjelokupni klub SDP-a, ali i nacionalnih manjina. Naime, do verbalnog je sukoba došlo nakon što je Bebić odbio dva zahtjeva SDP-ove zastupnice Marije Lugarić da se glasovanje o pedagoškim standardima odgodi dok se o njima ne očituje odbor za financije, budući da se nove financijske obveze za državu i jedinice lokalne samouprave.

Do konflikta je došlo nakon što je Bebić i treći put ignorirao njezin pokušaj, da bi se potom za riječ u ime kluba stranke javio Nenad Stazić. Međutim, i njegov zahtjev Bebić je odbio, pod obrazloženjem da se prije o amandmanima mora očitovati državna tajnica Ministarstva obrazovanja Dijana Vican.

Stazić je napušajući sjedincu kazao kako će SDP tražiti mišljenje Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a Bebić mu je rekao: "Traži što hoćeš, ti si jedan provokator ovdje", na što je Stazić uzvratio kako Sabor nije njegova privatna stvar. Nakon bojkota esdepeovskih zastupnika, određena je 20-minutna stanka, a Milorad Pupovac (SDSS), čija je i stranka između ostalog tražila pauzu, kazao je predstavnicima HDZ-a da se urazume jer se i oni brimu oko stabilnosti većine čiji su članovi.

Međutim, nakon što je Branimir Glavaš (HDSSB) kazao kako u vladajućoj koalicije jedni druge ucjenjuju, a svaki zahtjev se može platiti, predstavnici nacionalnih manjina napustili su sabornicu, ali je kvorum za glasanje ipak očuvan. No, Bebić je ipak odgodio sporno glasovanje, uz objašnjenje kako ne želi da se HDZ deklarira kao stranku koja zakone donosi preglasavanjem.

Vezane vijesti

Turudićev otvoreni sukob sa Špremom

Turudićev otvoreni sukob sa Špremom

Na zahtjev predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema da se predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić ispriča jer je Luki Bebiću tijekom sudskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika