10.05.2008. / 11:31

Autor: Hrvoje Šimičević

Izborna konvencija SDP-a

Milanović: SDP je živi organizam, a ne povijesni spomenik

Milanović je, prisjećajući se posljednjih izbora, kazao kako nisu dobili izbore, ali us izvukli poduke, i kako će shodno tomu SDP u budućnosti razvijati u smjeru koji je produktivan za građane Hrvatske

U prepunoj dvorani Doma sportova usvajanjem dnevnog reda započela je Konvencija Socijaldemokratske partije. 2173 delegata iz cijele Hrvatske odlučivat će danas svojim glasovima o novom stranačkom predsjedniku, a pretendenti su aktualni predsjednik Zoran Milanović, te Dragan Kovačević i Davorko Vidović.

Za pobjedu u prvome krugu novom predsjedniku potrebno je 934 glasa delegata. Glasanje je u 14 sati, a u tijeku su trominutna obraćanja čak četrdeset SDP-ovaca koji su se prijavili za raspravu.

Osim čelne pozicije, delegati će izabrati i uže vodstvo stranke, 2 potpredsjednika, 7 članova Predsjedništva SDP-a, Glavnog odbora i Nadzornog odbora. Uz brojne uglednike, stranačkoj konvenciji nazoče predsjednik HNS-a Radimir Čačić, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, čelni čovjek HSP-a i recentni partner na lokalnoj razini Anto Đapić te Ivo Banac, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora.

Milanović: Mi smo živi organizam

"Toliko toga je uloženo, imamo obavezu prema onih 800 tisuća ljudi koji su nam dali povjerenje, njihovi glasovi nadilaze buku vremena, svu nesigurnost, koja se stvarala posljednjih 15 godina. Koristim ovu priliku da kažem; hvala vam, slušamo vas, i pružiti ćemo vam mogućnost da između izbora imate izbore" kazao je na početku govora predsjednik SDP-a Zoran Milanović.  Milanović je prisjećajući se posljednjih izbora kazao kako nisu dobili izbore, ali su izvukli poduke, i kako će shodno tomu, SDP u budućnosti razvijati u smjeru koji je produktivan za građane Hrvatske.

"Mi nismo stranka pokret ili pak stranka - povijesni spomenik. Socijaldemokratska partija je živo tijelo, organizam koji se razvija", kazao je Milanović, istaknuvši kako je Hrvatska zbog aktualne vlasti država ekonomskih, socijalnih i gospodarskih nejednakosti, prisjećajući se kako je na izborima SDP osvojio 6 od 10 izbornih jedinica. "Činjenica je da se HDZ boji našeg utjecaja. Lokalni izbori su pred nama, a na njima je prvo pravo iskušenje za SDP. Prema budućnosti ćemo kročiti polako ali sigurno, uz primisao na bolju i jaču Hrvatsku, zemlju u kojoj su na prvom mjestu ljudi, a ne novac" kazao je Milanović. "Mi smo najbolji jer jedini imamo hrabrosti za to", dodao je na kraju predsjednik SDP-a.

Čačić: SDP je generator pozitivnih procesa

Konvencija je otvorena govorom stranačkih partnera, oporbenih čelnika i predstavnika sindikata. Govoreći o aktualnoj, ali i budućoj ulozi socijaldemokratske partije, predsjednik HNS-a Radimir Čačić kazao je kako vlast, da bi bila efikasna, treba imati dobru oporbu, koja će biti kompetentna preuzeti vlast i voditi Hrvatsku prema boljoj budućnosti.
"SDP je bio ali će i biti generator pozitivnih procesa u Hrvatskoj i bez njega se promjene ne mogu dešavati. Pozitivno je za reći da se za razliku od nekih prošlih vremena promiijenila razina zahtjeva, a stvari su se okrenule prema sadržaju, što vaša stranka svakako ima. Na toj ćemo platformi graditi bolju zajedničku budućnost  za koju sam siguran, kazao je Čačić.

"Drugarice i drugovi", započeo je svoj pozdravni govor potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, istaknuvši kako ima pravo na takav pozdrav jer pripada među one koji vjeruju da čovjek čovjeku može biti drug, a ne vuk. "Vjerujem i da SDSS pripada lijevoj političkoj struji, a bez obzira što su nam momentalno uloge podijeljene, moramo imati zajedničke ciljeve u budućnosti. Na vama je kao najjačoj oporbenoj stranci da pružite čvrstu alternativu, jer demokracija ne može počivati na jednoj stranci ili na jednoj koaliciji na vlasti, jer bez snažne koalicije ni Vlada ne može kvalitetno voditi Hrvatsku", kazao je Pupovac.

Đapić: SDP je istinska oporba

Vjerujte mi da je ovo obraćanje više od protokolarnog govora, kazao je predsjednik HSP-a Anto Đapić, koji je prvi put na konvenciji SDP-a,  napomenuvši da je već ranije dobivao pozive, ali nije imao hrabrosti odazvati im se. Đapić je dodao kao je upravo SDP prvi odgovorio na pozive HSP-a, te time pokazao neizmjernu hrabrost, zahvalivši se stranci na tomu.

Đapić je komentirao kako se u politici teško riješiti predrasuda, ali da se mora pokazati umijeće nošenja s predrasudama. Socijaldemokrate je ocijenio kao demokratsku stranku s kojom HSP želi dijeliti te vrijednosti, smatrajući ih istinskom oporbom.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić kazao je kako sa SDP-om dijele zajedničke vrijednosti od prvih dana nezavisne Hrvatske. "Ako su 90-te godine bile godine borbe za demokraciju, danas je vrijeme da se borimo za proeuropsku, modernu, ali i socijalnu državu. Uvjeren sam da zajedno to možemo učiniti", kazao je Jakovčić, ističući kako vjeruje da će SDP-ovo novo vodstvo stvoriti jak i stabilan SDP, koji će moći voditi Hrvatsku.

Konvencija je počela oko 10 sati, a elektroničko glasovanje za predsjednika očekuje se oko 16 sati. Uz izbor vodstva SDP-a, na Konvenciji će se usvojiti i novi stranački Statut.

Novi Statut, bez potpredsjednika stranke

Prema novom Statutu, koji će se danas usvojiti, ukinula bi se funkcija zamjenika predsjednika stranke, a ponovno bi se osnovalo desetočlano Predsjedništvo, u kojemu će, po položaju, sjediti predsjednik stranke i dva potpredsjednika, a ostalih sedam članova birat će se na konvenciji po regionalnom ključu.

Za sedam mjesta u predsjedništvu pretendiraju kandidati Biljana Borzan, Ranko Ostojić, Marin Jurjević, Boris Šprem, Goran Halilović Pastulović, Vanja Posavec, Gordan Maras, Peđa Grbin, Biserka Vranić, Nenad Stazić, Zvonimir Mršić, Siniša Hajdaš Dončić, Ivica Perhoć, Zoran Vinković, Zdravko Ronko, Vojko Obersnel, Vidoje Vujić, Tomo Doko, Marina Lovrić, Dubravko Bilić, Branko Tušek, Željko Szabo, Antun Omazić, Tonino Picula, Milan Bandić, Ivo Jelušić, Željka Antunović, Tihomir Jakovina, Roberto Lujić i Željko Rački.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika