11.05.2008. / 02:54

Autor: Hrvoje Šimičević

Trijumf dosadašnjeg predsjednika SDP-a

Milanoviću četiri godine mandata

Nakon što je uvjerljivo porazio svoje protukandidate u predsjedničkoj utrci, Milanović će se morati nositi s činjenicom da su u predsjedništvo stranke između ostalih izabrani njegova dva dosadašnja najveća oponenta; Željka Antunović i Milan Bandić

Dosadašnjeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, većina delegata na izbornoj konvenciji Socijaldemokratske partije izabrala je da i dalje obnaša tu dužnost, ukazavši mu povjerenje da sljedeće četiri godine vodi partiju. Za predsjednika SDP-a je glasalo 1866 delegata, a Milanović je dobio podršku njih čak 79 posto, dok su s druge strane, njegovi protukandidati Davorko Vidović i Dragan Kovačević dobili 11, odnosno 9 posto glasova delegata.

Govoreći o preraspodjeli pozicija i realnom stanju u partiji nakon kompletiranih izvora, novoizabrani predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao je kako će u potpunosti poštovati volju delegata, na svakom izabranom pojedincu. "Ovo je isključivo volja članova SDP-a koji su večeras birali naše vodstvo. Nama preostaje da ispunimo vaša očekivanja i vodimo stranku. Konačni cilj je preuzimanje odgovornosti za vođenje Hrvatske. Hvala na dobroj vjeri i strpljenju", kazao je novoizabrani predsjednik Milanović, istaknuvši kako će se bez obzira na novoizabrani stranački kadar, suradnja nastaviti 'jer SDP, za razliku od HDZ-a nije stranka gdje svi misle isto'.

Reizborom Zorana Milanovića za predsjednika stranke potvrđene su recentne medijske tvrdnje o činjenici kako ni Kovačević ni Vidović nisu imali kapacitet ni kompetenciju da ga zamjene na njegovoj dosadašnjoj poziciji. Većina delegata u Maloj dvorani Doma sportova jasno su dali do znanja da unatoč sve glasnijim primjedbama pri vođenju najjače oporbene stranke, Milanović nema koherentnu opoziciju unutar redova partije, barem što se čelne stranačke pozicije tiče.

I dok je Milanovićev trijumf u ovom kontekstu opravdao predviđanja o supermaciji prije same Konvencije, ostale pozicije koje reguliraju glavna stranačka tijela, dobrano su pomrsili račune novoizabranom predsjedniku socijaldemokrata. Naime, na jednu od dvije potpredsjedničkih pozicija, voljom delegata odabran je nakon drugog kruga Zlatko Komadina, dok će u deseteročlanom Predsjedništvu SDP-a između ostalog sjediti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ali i donedavna potpredsjednica Željka Antunović.

Drugim riječima, rezultati cjelokupnih izbora pokazali su kako će tijekom svog nadolazećeg četverogodišnjeg mandata, Milanović morati računati na priličnu kadrovsku opoziciju pri vođenju stranke; posebice zbog činjenice što su u Predsjedništvo partije ušli ljudi koji su otprije poznati kao oponenti Zoranu Milanoviću. Dok je u za izbor čelnog stranačkog čovjeka rezultat ukazivao na Milanovićev trijumf, za pozicije potpredsjednika bitka se vodila u drugom krugu. Naime, u prvom krugu glasanja nitko od kandidata nije dobio dostatan broj glasova, a nakon drugog kruga prebrojavanja izabrani su Zlatko Komadina s najvećim brojem glasova (838) i Milanka Opačić.

Zgrebački SDP: Zaokružite Kovačevića

Milanović: Molim vas za vaše povjerenje

'Konvenciji nedostaje program za konkretna rješenja'

Milanović: SDP je živi organizam, a ne povijesni spomenik

Zvonimir Mršić, Ranko Ostojić, Tonino Picula i Vojko Obersnel jedini su uspjeli dobiti dostatno povjerenje delegata u prvom krugu za članstvo u predsjedništvu, dok su drugim krugom odabrani Milan Bandić i Željka Antunović; dvojac koji već neko vrijeme predstavlja elementarnu unutarstranačku političku opreku Milanovićevom načinu vođenja stranke. Uz njih, u Predsjedništvo su odabrani i Nenad Stazić, Boris Šprem te Biljana Borzan.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika