11.05.2008. / 16:29

Autor: Hrvoje Šimičević

Zloslutna predviđanja humanitaraca

U Mianmaru bi moglo stradati 1,5 milijuna ljudi

Nakon što je u ciklonu vjerojatno poginulo 100 tisuća ljudi, postoje svi čimbenici za zdravstvenu katastrofu koja bi broj smrtno stradalih mogla povećati do čak 15 puta u nadolazećem razdoblju

Međunarodna agencija Oxfam objavila je danas kako bi razmjeri katastrofe u ciklonom pogođenom Mianmaru mogli biti daleko veći nego što se predviđalo. Od posljedica ciklona Nargis, koji je prošlog tjedna poharao Mianmar, mogao bi se tokom sljedećeg tjedna povećati broj žrtava na 1,5 milijuna, ukoliko se ne organizira opsežna pomoć žrtvama, a kao uvjet tomu navode nužno omogućavanje djelatnicima međunarodnih humanitarnih agencija ulaz u zemlju gdje je na vlasti vojna hunta.

"Nakon što je u ciklonu vjerojatno poginulo 100 tisuća ljudi, postoje svi čimbenici za zdravstvenu katastrofu koja bi broj smrtno stradalih mogla povećati do čak 15 puta u nadolazećem razdoblju", rekla je Oxfamova regionalna direktorica za istočnu Aziju Sarah Ireland, prenose agencije, dodavši kako pozdravljaju poziv za ukidanje viznih ograničenja djelatnicima humanitarnih agencija koji čekaju kako bi pružili pomoć ljudima pogođenim katastrofom u Mianmaru.

Time je još jednom odaslan apel vladajućoj strukturi da omoguće hunanitarcima ulaz u Mianmar, jer do sada je to zbog zabrane davanja viza, a samo dopuštanja ulaska hrane i novca, bilo nemoguće. Time je i onemogućena pravovremena i dostatna pomoću milijunima ugroženih stanovnika, a pravi primjer prevencije veće katastrofe bile su međunarodne intervencije u Indoneziji, Tajlandu i Indiji, koje su pretrpile velike štete nakon tsunamija 2004. godine. Međutim, zbog politike mianmarskih generala, ta je opcija za sada daleko od realne. Štoviše, prije tri dana UN je zaustavio cjelokupnu distribuciju hrane i lijekova, nakon što je hunta zaplijenila dvije velike pošiljke, koje su mogle nahraniti 95 tisuća ljudi, da bi potom istog dana ipak nastavili s proslijeđivanjem namirnica za preživljavanje unesrećenima.

Vezane vijesti

Povijesno putovanje Europom

Povijesno putovanje Europom

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi pošla je u srijedu ujutro iz Yangona u povijesno putovanje Europom, gdje će napokon održati govor kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika