12.05.2008. / 08:30

Autor: Hrvoje Šimičević

Srbijanski parlamentarni izbori

Tadiću najviše glasova, o formiranju vlade odlučuju Miloševićevi socijalisti?

Sudeći po izbornim rezultatima, niti jedan od dva najveća stranka bloka - ni DS ni SRS - ne mogu sami formirati novu vladu, te će odluka o tome hoće li Srbija imati nacionalističku ili demokratsku vladu nakon ovih izbora ovisiti o Miloševićevim socijalistima

Demokratska stranka (DS) predsjednika Borisa Tadića prevagnula je na jučerašnjim parlamentarnim izborima nad Srpskom radikalnom strankom (SRS) haškog optuženika Vojislava Šešelja, osvojivši najviše glasova, pokazuju sinoćnji preliminarni rezultati. Prema podacima CeSID-a, do sada je obrađeno 85 posto reprezentativnog uzorka izbornih mjesta, a koalicija Borisa Tadića, koju uz DS čine i G17 Plus Mlađana Dinkića, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Sandžačka demokratska partija (SDP) i Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića, osvojila je 38,7 posto glasova birača kojih je 4,1 milijun (60,7 posto) izišlo na izbore. Ta koalicija osvaja 103 od 250 mandata u Skupštini Srbije.

Druga po snazi u srbijanskom parlamentu biti će prema svemu sudeći Srpska radikalna stranka s oko 29,9 posto glasova, odnosno 77 mjesta u parlamentu, te koalicija Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Nove Srbije (NS) Velimira Ilića s 11,3 posto glasova (30 mandata), Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića s 7,9 (20 mandata) i Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića s 5,2 posto glasova (13 mandata). Preliminarni rezultati se više neće objavljivati, s obzirom na to da se ne očekuju bitnije promjene u dosad objavljenim rezultatima i raspodjeli mandata, doznaje Hina.

I nakon izbora te preliminarnih rezultata, iz politički 'suprostavljenih tabora', projekcije o budućnosti Srbije, bile su približno iste onima u predizbornim kampanjama. Dok je pobjednik Boris Tadić govorio o europskim integracijama zemlje i obrani suvereniteta, Šešeljev zamjenik i uvjerljivo najveći gubitnik izbora Tomislav Nikolić izjavio je da će Srbija imati vladu radikala, Demokratske stranke Srbije dosadašnjeg premijera Vojislava Koštunice i Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, nasljednika Slobodana Miloševića, ili će se zemlja suočiti s novim parlamentarnim izborima.

Nakon što se i objave posljednji, temeljni rezultati, na srbijanskim strankama je da formiraju koaliciju koja će imati većinu u parlamentu, što za sad niti jedna pojedinačno nije u mogućnosti. Naime, sudeći po izbornim rezultatima, niti jedan od dva najveća stranka bloka - ni DS ni SRS - ne mogu sami formirati novu vladu, te će odluka o tome hoće li Srbija imati nacionalističku ili demokratsku vladu nakon ovih izbora ovisiti o Miloševićevim socijalistima, čiji se čelnik Ivica Dačić u nedjelju navečer, u izjavi medijima, nije izjasnio kome će dati potporu, ali je kazao da nove koalicije neće biti bez DSS-a, Vojislava Koštunice. Nova Skupština Srbije, koja mora biti formirana u roku od mjesec dana nakon što RIK objavi službene i konačne rezultate izbora.

Vezane vijesti

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Konzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s parlamentarnim strankama o formiranju nove srbijanske vlade nastavljene su u srijedu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika