12.05.2008. / 09:39

Autor: Hrvoje Šimičević

Premijer RS-a uzvraća

Dodik: Cjelovitost BiH je upitna

Premijer RS-a Milorad Dodik reagirao je na tvrdnju američkog ambasadora kako 'nema nikakvog samostalnog puta za Republiku Srpsku i to treba biti jasno', izrazivši duboku sumnju u održivost cjelovitosti Bosne i Hercegovine

Jučerašnja izjava američkog veleposlanika u BiH Charlesa Englisha, koji je ponovio već sad mantričku tezu službenog Washingtona o održavanju Daytona kao jedine opcije za onemogućavanje rascjepljenja i nastojanja održavanja na okupu etniteta unutar jedne državne granice, istog je dana raspirio tenzije i kao obično ponukao premijera Republike Srpske Milorada Dodika da 'uzvrati' i kaže kako duboko sumnja u održivost cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Naime, govoreći o unutardržavnim podjelama, koje 'neke strane proklamiraju', English je kazao kako se SAD protivi bilo kakvom poticanju etničke podjele, pritom kao primjer spomenuvši Republiku Srpsku. "Nema nikakvog samostalnog puta za Republiku Srpsku i to treba biti jasno", kazao je English, pozvavši političare iz redova bosanskih Srba koji govore javno o ovakvim idejama da shvate razmjere 'zločina genocida počinjenog u ime RS'.

Aludirajući neizravno na Englishovu izjavu, ali i sličnu retoriku drugih govornika, Dodik im je poručio kako "više nitko ne smije govoriti o ukidanju Republike Srpske, jer zna da će dobiti po prstima". Dodik je inače otprije poznat kao vatreni zagovornik decentralizacijske politike i odvajanja centara moći od Sarajeva.

Međutim, takva se politika očigledno suprostavlja viziji američke administracije, ali i europskih država, koje uz paralelno nastojanje da temeljito betoniraju 'neupitni Dayton' i svako malo ga proklamiraju kao ne baš idealno ali 'funkcionalno' političko status quo stanje, nastoje primiriti suprostavljene vizije Dodika i sličnih mu političara, poradi cjelovitog uključivanja Bosne i Hercegovine u europske i sjeveroatlantske integracije.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika