12.05.2008. / 11:56

Autor: Hrvoje Šimičević

Postizborne kalkulacije u Srbiji

Tadić će pregovarati i s radikalnim strankama

Ubrzo nakon prvih službenih rezultata, čelnici svih većih stranaka najavili su pregovore u cilju dobivanja 124 parlamentarna mjesta, koliko je potrebno za formiranje vlasti. Tadić je najavio razgovore o mogućem koaliranju s Koštunicom, dok dosadašnji premijer tu opciju smatra neizglednom

"Vlada koju ćemo formirati neće priznati nikakvu nezavisnost i mi ćemo se boriti svim sredstvima za integritet naše zemlje i za Kosovo i Metohiju. To je naš program i to je naše predizborno obećanje, ali i naše uvjerenje. I to je politika koju ćemo provoditi u sljedeće četiri godine", kazao je nakon prvih službenih rezultata predsjednik Boris Tadić čija je stranka DS nakon 85 posto obrađenog reprezentativnog uzorka izbornih mjesta, uvjerljivo vodeća, naglasivši kako će ubrzo uslijediti postizborni pregovori s ostalim strankama, pošto osvojena koalicijska 103 zastupnička mjesta nisu dostatni za formiranje vlade, piše beogradski Blic.

Kao potencijalne partnere, Tadić navodi već otprije spominjanu mogućnost Jovanovićevog LDP-a, koji je osvojio 5,2 posto glasova (13 mandata), ali i za razliku od Jovanovića koji je decidirano odbacio ikakvu opciju koaliranja s radikalnim strujama, najavljuje razgovore i sa Tomislavom Nikolićem, Velimirom Ilićem iz Nove Srbije, kao i dosadašnjim premijerom Vojislavom Koštunicom, koji je osvojio zajedno s NS-om 30 zastupničkih mandata.

Još je jednom naglasio kako, ako dođe do koalicije s potonjim, Koštunica neće zadržati premijersku poziciju, što je uvjet koji predsjednik DSS-a jednostavno neće prihvatiti, smatraju analitičari. S obzirom na postizborne rezultate i omjere snaga, prema svemu sudeći, jedan bi od ključnih prevaga u stvaranju nove vlade između ostalog mogla biti bivša Miloševićeva Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, s osvojenih 20 mandata. Dačić je i prije objavljivanja izbornih rezultata kazao kako ne zna kome će se prikoniti, ali je sigurno da nova koalicija ne može proći bez Koštuničine stranke.

Sam Koštunica, koji je podsjećamo, u kampanji prozivao srbijanskog predsjednika govoreći da je potpisivanjem Ugovora o stabilizaciji i prdruživanju izdao Srbiju, scenarij koaliranja s DS-om, proglasio je prilično neizglednim. Naime, kazao je kako su razlike između njegove koalicije i Tadićeve „Za evropsku Srbiju“, jednostavno nepremostive, istaknuvši kako će njegova stranka konzistentno zastupati stavove koji su naglašavani u predizbornoj kampanji. "Biti ćemo ili u većini koja će zastupati principe za koje se zalažemo ili u opoziciji", kazao je za Blic Koštunica.

Tadiću najviše glasova, o formiranju vlade odlučuju Miloševićevi socijalisti?

Šešeljev zamjenik Tomislav Nikolić kazao je pak kako izbori nisu izgubljeni jer su za formiranje vlade potrebna 124 zastupnička mjesta, istaknuvši kako pobjedu radikala koja bi rezultirala formiranjem većinske vlade ne može spriječiti nitko. Predsjednik LDS-a Čedomir Jovanović je istaknuo kako priželjkuje pregovore s Tadićevim DS-om, istaknuvši kao će njegova stranka biti najodlučnija prepreka povratku Srbije u formiranju vladajuće koalicije koja uključuje Koštunicu, Nikolića ili pak Miloševićeve socijaliste, piše Blic.

Vezane vijesti

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Konzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s parlamentarnim strankama o formiranju nove srbijanske vlade nastavljene su u srijedu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika