13.05.2008. / 18:25

Autor: Hrvoje Šimičević

Drugooptuženi za masakr civila u Lovasu

Devčić na sudu u Beogradu negirao optužbe

'Ja sam bio običan policajac, a ne komandir policije. Civili su bili zatvarani poslije napada na to selo i saslušavani, ali nitko nije ubijen. To je čista nebuloza i laž', kazao je Devčić

Na Specijalnom sudu u Beogradu u nastavku suđenja za ratni zločin u selu Lovas 1991. godine, drugooptuženi Milan Devčić negirao je optužbe pripadnika paravojne formacije "Dušan Silni" Aleksandra Nikolaidisa i Petronija Stevanovića, ali i više svjedoka u procesu, kazavši kako hrvatski civili nisu bili privođeni i ubijani po njegovoj naredbi. Devčić je danas, kao i prije mjesec dana, odbacio krivnju za sudjelovanje u ratnom zločinu u selu Lovas u Hrvatskoj u kojem je u listopadu 1991. godine ubijeno 70 civila.

"Ja sam bio običan policajac, a ne komandir policije. Civili su bili zatvarani poslije napada na to selo i saslušavani, ali nitko nije ubijen. To je čista nebuloza i laž", kazao je Devčić, istaknuvši kako je čuo da su neki civili stradali, ali da nije znao pod kojim okolnostima, prenosi Hina. Dodao je da je "među civilima koji su bili zatvoreni u prostorijama zadruge, a zatim 18. listopada ubijeni na minskom polju u tom selu, bio i njegov vjenčani kum, ali da nije znao što se s njim dogodilo". Kazao je i kako su zatvori bili u nadležnosti vojske a da je nadzor vršila vojna policija. "Ja nisam bio tamo pa ne znam što se dogodilo", rekao je optuženi.

Devčić je tvrdnje svjedoka koji su kazali kako su Hrvatske kuće i civili bili obilježeni bijelim trakama nazvao nebuloznim, istaknuvši kako on to nije vidio. Za masakr civila u Lovasu, srbijansko pravosuđe tereti 14 osobe, od kojih su četvorica bili pripadnici lokalne teritorijalne vlasti, četvorica pripadnici JNA, a šestorica paravojne formacije "Dušan Silni". Optuženi su za ubojstva civila u razdoblju od 10. do 18. listopada. 18. listopada su prema optužnici načinili živi štit od civila i natjerali ih da koračaju kroz minsko polje, gdje su poginule 22 osobe.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika