14.05.2008. / 09:50

Autor: Hrvoje Šimičević

Ipak za proeuropske snage

Tadić i socijalisti dogovorili koaliciju?

Unatoč pritiscima iz tabora nove koalicije Radikali-Koštunica, predsjednik socijalista Ivica Dačić na korak je do postizanja dogovora s Tadićevom koalicijom "Za europsku Srbiju". U slučaju da se dogovore, proeuropske stranke vjerojatno će formirati sljedeću vladu

Koalicija proeuropskih stranaka "Za europsku srbiju" na korak je do postizanja dogovora sa Socijalističkom partijom Srbije(SPS), doznaje beogradski Blic, što je prema svim procjenama elementarni uvjet za Tadićevo finalno prikupljanje dostatnih 126 glasova za formiranje slijedeće četverogodišnje vlade. Naime, u protekla dva dana Demokratska stranka i socijalisti vodili su opsežne pregovore, a konkretan dogovor koji uključuje i formiranje vlasti na lokalnoj razini, mogao bi se unatoč pritiscima zaključiti do kraja svibnja, poslije objavljivanja konačnih izbornih rezultata.

Pritisak je prvenstveno, piše Blic, dolazio iz tabora recentne koalicije koju predvode Šešeljeva Srpska radikalna stranka(SRS) i Koštuničina Demokratska stranka Srbije, a u ime glavnih stranačkih financijera, kojima je samo par dana pred izbora izmaklo zaključenje unosnih poslovnih ugovora, ističe Blic.

I dok se u Beogradu između ostalog špekulira da je Koštunica dobio poruku od Putina da koalira s Tadićem, predsjednik DS-a u nadolazećim će danima motiviran pragmatičnim ciljevima nastojati pomiriti oveće ideološke i političke razlike između primjerice Miloševićevih socijalista i liberala Čedomira Jovanovića, za koje je jučer potpredsjednik SPS-a kazao kako ne dolazi u obzir uključivanje ovih dvaju stranaka u istu vladu.

Jedan od glavnih razloga preko kojih će morati prijeći socijalisti, ali i liberali, jest dojučerašnje optuživanje upravo Jovanovića da je kao najbliži suradnik ubijenog srbijanskog premijera Đinđića uhitio Miloševića i izručio ga Haagu. Tu je i s druge strane kompromitiranje prvenstveno Tadićevog DS-a (zbog najvećeg broja osvojenih glasova) u kontekstu glasačkog tijela, koji nimalo neće biti zadovoljni koalicijom s "Malim Slobom", kako mediji zovu predsjednika SPS-a Ivicu Dačića, koji se promaknuo u najtraženiju osobu zbog 20 osvojenih mandata; koji su se pokazali kao prevaga i za proeuropske stranke i za one koje to nisu.

"Koalicija SPS-PUPS-JS inzistira na tri principa. To su zaštita nacionalnih i državnih interesa, što podrazumjeva očuvanje Kosova i Metohije u okviru Srbije, očuvanje Republike Srpske i daytonskog sporazuma. Drugo, nastavak europskih integracija i kao treći - socijalna pravda", kazao je jučer Dačić, koji će se tokom današnjeg dana susresti s liderom DSS-a Vojislavom Koštunicom, gdje će Koštunica u ime nove koalicije pokušati nagovoriti Dačića da koalira sa strankama DSS-SRS-NS. U slučaju da im se Dačić ne prikloni, Šešeljev zamjenik Tomislav Nikolić kazao je kako će u nadolazeće četiri godine Radikali biti parlamentarna oporba.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika