14.05.2008. / 10:41

Autor: Hrvoje Šimičević

Žrtve katastrofalnih potresa

U Kini 100 tisuća vojnika i policijaca spašavaju preživjele

'Želim vam objaviti da smo dosad uputili ukupno 100.000 vojnika...i policije', rekao je kineski premijer Wen Jiabao na državnoj televiziji. Od posljedica potresa poginulo je više od 12 tisuća osoba, a najmanje 9.400 je zatrpano pod ruševinama

Više od 100.000 kineskih vojnika i policajaca poslano je u akciju spašavanja preživjelih na jugozapad zemlje gdje je, prema dosadašnjim podacima, u katastrofalnom potresu poginulo oko 20.000 osoba. "Želim vam objaviti da smo dosad uputili ukupno 100.000 vojnika...i policije", rekao je kineski premijer Wen Jiabao na državnoj televiziji, prenose agencije.

Akcija će osim potrage za preživjelima ispod ruševina, uključivati  i dostavljanje hrane i vode s helikopterima, kao i rijekama te cestma u najugroženija područja koja je u ponedjeljak sredinom poslijepodneva pogodio snažan potres jakosti 7,9 Richtera, izazvavši katastrofu velikih razmjera.

"Helikopterima smo počeli dostavljati životne potrepštine u Yingxiu", kazao je zapovjednik vojne oblasti u Chengduu, general Li Shiming. U najjačem potresu koji je u zadnjih 30 godina pogodio Kinu više je od 20.000 mrtvih i nestalih na jugozapadu zemlje, a spasilačke ekipe ispod tona ruševina još traže ima li preživjelih.

Zbog ove tragedije, organizatori Olimpijskih igara najavili su kako će prijenos pronašanja olimpijske baklje kroz Kinu svesti na minimum. Najviše štete potres je prouzročio u pokrajini Sečuan, gdje je do sada zabilježena smrt više od 12.000 osoba, a najmanje 9.400 je zatrpano pod ruševinama.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika