14.05.2008. / 12:23

Autor: Hrvoje Šimičević

Prijedlog izmjene zakona

SDP za zabranu ovrhe nad plaćama isplaćenim na bankovne račune

U prijedlogu se traži apsolutna zabrana ovrhe više od trećine plaća i mirovina koje se isplaćuju na bankovne račune, da time zapljena primanja "više ne bi ugrožavala egzistenciju ovršenika i njihovih obitelji"

Klub SDP-a uputio je danas u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o ovrsi, koji bi trebao spriječiti sudsku praksu po kojoj se plaća položena na tekući račun ili štednu knjižicu smatra štednjom i ovršuje u cijelosti. "To znači da se u cijelosti plijeni plaća ili mirovina ovršenika, pa čak i dječji doplatak ili neka druga primanja koja bi po zakonu trebala biti izuzeta od ovrhe", stoji u prijedlogu SDP-a. U prijedlogu se traži apsolutna zabrana ovrhe više od trećine plaća i mirovina koje se isplaćuju na bankovne račune, da time zapljena primanja "više ne bi ugrožavala egzistenciju ovršenika i njihovih obitelji", prenosi Hina.

SDP-ov prijedlog izmjene zakona uslijedio je nakon inicijative radnika koji su se žalili, kazao je danas Josip Leko, istaknuvši kako je porast cijena hrane uzrokovao opterećenje plaća svih radnika, a da je plaća gotovo polovice njih pod ovrhom. "Vlada štiti kapital, a poreze i druga davanja plaća isključivo sirotinja. Roditelji ne mogu naplatiti alimentaciju, radnici plaću, a krupni kapital svoja potraživanja lako naplaćuje. Jednom je dopušteno sve, a drugom ništa", kazala je potpredsjednica Kluba Milanka Opačić, istaknuvši kako Vlada koja donosi zakone kojima se podilazi određenim grupacijama, nema nikakvu strategiju.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika