15.05.2008. / 14:39

Autor: Tanja Molvarec

IZ SINDIKATA ZNANOSTI I VISOKOG OBRAZOVANJA:

Učiteljima omogućiti veće mirovine

Nakon velikog štrajka nastavnika prošle godine, palće u prosvjeti zaostaju 10,3 posto za plaćama u privredi dok je prije štrajka taj postotak iznosio 19 posto

Sindikati prosvjete traže promjene koje će omogućiti učiteljima i nastavnicima mogućnost da u budućnosti imaju visoke mirovine. "Želimo promjene koje će omogućiti da nastavnik odlazi u mirovinu s 2,5 puta većom plaćom od nastavnika početnika, odnosno da ako na početku karijere prima plaću od 4.700 kuna,u mirovinu ode s deset do 12 tisuća kuna", rekao je Vilim Ribić, čelnik Sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Sporazum o plaćama koji su sindikati potpisali s Vladom nakon velikog štrajka prije godinu i pol dana već pokazuje pomak. Tada je, naime, prosječna plaća u prosvjeti zaostajala 19 posto za prosječnom plaćom u privredi, a dosad je taj zaostatak smanjen na 10,3 posto, no to i dalje nije dovoljno.

"Zakon mora predvidjeti više radnih mjesta na koje učitelji i nastavnici mogu napredovati kako bi im, u skladu s kvalitetom, rasla i plaća", ističe Ribić. Neprihvatljivo je predloženo rješenje za licenciranje nastavnika, jer se time potiče zapošljavanje na određeno vrijeme. Umjesto toga, treba osigurati da licenca ne bude uvjet za radno mjesto, već isključivo za stručno usavršavanje, napominje Laktašić.
Predsjednik nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec napao je i sadašnji "nakaradni" sustav upravljanja školama jer su njegove odredbe omogućile "lokalnim šerifima" da postavljaju potpuno nekompetentne osobe u Školske odbore.

Užasnuo nas je prijedlog da se broj članova Školskih odbora poveća na devet, jer to omogućava postavljanje još više nekompetentnih ljudi u Odbore. Umjesto toga, tražimo jednaku zastupljenost struke i politike u Odborima, te da osnivač, odnosno lokalna uprava, pri imenovanju svojih predstavnika poštuje stručne i moralne kriterije, kaže Mihalinec.
Također je potpuno neprihvatljivo da se dio financiranja školstva spusti na razinu lokalne uprave. Obrazovanje je nacionalni interes, a takvim rješenjem djeca više ne bi imala jednake uvjete za školovanje, naglašava Mihalinec.

Sindikalci kažu da su s predstavnicima resornog ministarstva postigli usmeni dogovor o svim prijepornim pitanjima ali čekaju da to dobiju i napismeno.



Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika