15.05.2008. / 16:37

Autor: Hrvoje Šimičević

Prijedlog zakona o minimalnoj plaći

Sanader: Isplatilo se čekati

Prema prijedlogu zakona, udio najniže plaće u prosječnoj plaći bi iznosio 39 posto plaće ostvarene u prošloj godini; dakle, oko 300 kuna, na 2.747 kuna bruto

Danas je na sjednici Vlade istaknuto kako je nakon dvije godine razgovora i prenamjena, u hitnu saborsku proceduru upućen prijedlog zakona o minimalnoj plaći, a prema prijedlogu, od 1. srpnja ove godine minimalna plaća povećala bi se za oko 300 kuna, s dosadašnjih 2.441 kunu bruto na 2.747 kuna bruto.

"Tim bi zakonom bilo obuhvaćeno oko 115.000 radnika ili oko 7,6 posto ukupno zaposlenih, koji primaju plaću do 2.500 kuna mjesečno", kazala je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Vera Babić, prenosi Hina. Govoreći o prijedlogu, premijer Ivo Sanader istaknuo je kako se radi o velikom uspjehu socijalnog partnerstva u kojem su zajednički sudjelovali socijalni partneri, sindikati i poslodavci.

"Trajalo je dugo, ali se isplatilo čekati. (...) Bolje to nego da je Vlada morala intervenirati", rekao je Sanader, ističući kako je ovim prijedlogom stvorena platforma za dogovor u nekim budućim važnim temama za hrvatsko gospodarstvo. Prema statistikama, u Hrvatskoj je trenutno udio najniže plaće u prosječnoj plaći u Hrvatskoj 35 posto, dok bi od početka srpnja taj udio iznosio 39 posto prosječne hrvatske plaće ostvarene u prošloj godini; dakle, oko 300 kuna, na 2.747 kuna bruto.

Prema planu, visina minimalne plaće u narednim bi se godinama usklađivala s realnim godišnjim rastom BDP-a, a najveća je promjena što će se prema novom zakonu u obzir uzimati prosječna plaća za cijelu prethodnu godinu, a ne kao sada za prvih osam mjeseci prethodne godine.

S druge strane, u nekim radno-intenzivnim industrijskim granama, predviđeno je četverogodišnje prijelazno razdoblje u kojem bi se udio minimalne plaće množio s određenim koeficijentom, od 0,94 u prvoj godini do 0,98 u četvrtoj godini.

Uskoro uvođenje mjera za smanjenje cijena energenata?

Skorim rebalansom državnog proračuna Vlada bi trebala predstaviti paket ‘energetsko-socijalnih’ mjera kojim će građani slabijeg ekonomskog statusa omogućiti smanjenje plaćanja energenata, preko određivanja maksimalne potrošnje istih. U sklopu novih mjera, rebalanskom proračuna navodno će biti uključeno 700 milijuna kuna subvencija “nužne potrošnje”. Drugim riječima, do limita kojeg odredi Vlada, potrošnja struje, plina i drugih energenata plaćati će se netržišnom cijenom, a iznad limita korisnici bi plaćali više cijene. Subvencije bi navodno trebale uključivati i tvrtke koje plaćaju najveće cijene energenata, poput prijevoznika. S druge strane, prije uvođenja ovakvih mjera, očekuju se razgovori s Europskom komisijom i Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, da bi se spriječio element kršenja pravila o državnim subvencijama, piše Jutarnji list.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika