15.05.2008. / 17:11

Autor: Hrvoje Šimičević

Kina

Nasipi popuštaju, u potresima više od 50 tisuća mrtvih

Kaos koji se stvara zbog opasnosti da se broj žrtava znatno poveća, potenciran je i glasinama da su potresi uzrokovali curenje kemikalija, ali i (opravdanim) strahom od rušenju pojedinih brana

Nekoliko razornih potresa koji su od prošlog tjedna pogodili Kinu, rezultirali su smrću više od 50 tisuća života, oštećenene brane pod rizikom su pucanja, deseci tisuća ljudi smatraju se nestalima, dok su pokušaji da se ublaži opasnost gotovo uzaludni zbog sveopće slabe informiranosti stanovništva, tvrdi kineski ministar za vode, a prenose agencije.

Najkritičnije je u Sečuanu, gdje vojska i lokalne snage nastoje sanirati pukotine na brani Zipingpu, dok je u istom dijelu Kine najmanje 17 akumulacijskih jezera oštećeno, a neke su brane napuknule ili već puštaju vodu.

Za popuštanje nasipa i napuknute brane, ministarstvo za vodno gospodarstvo ne smatra krivim samo prirodne razloge, već kritike upućuju i na upravljanje sustavima hidroelektrana, 'koje nije dobr'o, dok su informativni kanali blokirani, a razmjeri štete nepoznati.

Spasilačke službe i više od 100 tisuća vojnika na poprištu ruševina i dalje nastoje pronaći i iskopati preživjele, a iz sata u sat njihove šanse sve su manje. Već je potvrđeno da ima oko dvadeset tisuća mrtvih, a 25 tisuća još je pod ruševinama u područjima do kojih se ne može doći, dok je zbog lošeg vremena otežana potraga. Kaos koji se stvara zbog opasnosti da se broj žrtava znatno poveća, potenciran je i glasinama da su potresi uzrokovali curenje kemikalija, ali i (opravdanim) strahom od rušenju pojedinih brana.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika