15.05.2008. / 17:26

Autor: Tanja Molvarec

BRITANSKI PREMIJER GORDON BROWN

Brown: Potreban je hitan summit o Mianmaru

Britanski premijer je od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona zatražio organiziranje summita po uzoru na onog koji je organizirao Kofi Annan nakon tsunamija koji je pogodio Indoneziju 2004

Britanski premijer Gordon Brown najavio je da će Ujedinjeni narodi organizirati hitan summit o Mianmaru. "Koliko ja znam, ovaj hitan summit sazvat će glavni tajnik UN-a s nekoliko azijskih zemalja u regiji i zato mislim da je to veliki napredak", rekao je Brown.

Britanski premijer je od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona zatražio organiziranje summita po uzoru na onog koji je organizirao Kofi Annan nakon tsunamija koji je pogodio Indoneziju 2004. Ban Ki-moon je pozvao jučer popodne predstavnike nekoliko zemalja, među kojima stalne članice Vijeća sigurnosti i Organizacije država jugoistočne Azije, radi razmatranja strategije efikasnijeg pružanja pomoći Mianmaru.

Ujedinjeni narodi objavili su u četvrtak da pomoć još nije primila velika većina preživjelih stanovnika Mianmara, kojeg je 3. svibnja poharao ciklon. Ciklon Nagris izazvao je smrt više od 66.000 ljudi, prema službenim podacima mijanmarskih vlasti.
No, Crveni križ procjenjuje da bi broj poginulih mogao biti i veći-čak 128 tisuća.

Avioni s međunarodnom pomoći neprestano stižu u Mianmar, ali vojna hunta i dalje ograničava pristup stranim humanitarnim radnicima u pogođene zone.

Vezane vijesti

Povijesno putovanje Europom

Povijesno putovanje Europom

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi pošla je u srijedu ujutro iz Yangona u povijesno putovanje Europom, gdje će napokon održati govor kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika