15.05.2008. / 19:39

Autor: Hrvoje Šimičević

Zagreb

U Hrvatskoj započeo uzgoj ljudske kože

Koža raste u laboratoriju u bočici u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju, a uzgoj traje mjesec dana gdje od početnih 1, naraste oko 70 četvornih centimetara.

U zagrebačkoj Klinici za traumatologiju započeo je uzgoj ljudske kože, a umjetno uzgojena kože trebala bi poslužiti svim teško opečenim pacijentima u Hrvatskoj, prenosi HRT. Do sada je u slučaju presađivanja ljudske kože, po umjetnu kožu trebalo ići primjerice u Bratislavu, što je pokazao recentni primjer kornatske tragedije, nakon koje je presađena koža teško opečenom vatrogascu Frani Lučiću. Koža raste u laboratoriju u bočici, a uzgoj traje mjesec dana gdje od početnih 1, naraste oko 70 četvornih centimetara.

Umjetno stvorena koža nastala u ovom laboratoriju, koja je inače besplatna za pacijente, već je imala dva korisnika; koža je presađena dvogodišnjem dječaku i teško opečenom 14-godišnjaku iz Varaždina. Ministarstvo zdravstva i HZZO financiraju ovaj skup i težak projekt s 200 tisuća kuna na mjesec, prenosi HRT.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika