21.05.2008. / 08:25

Autor: Tonko Vulić

Paintball

Zabavna igra ubojita za stres

Iako je kod nas tek u začetku, paintball je 2004. bio treći 'ekstremni sport' u svijetu po proju sudionika i po profitu koji ostvaruje prateća industrija

Paintball je sport koja iz dana u dan postaje sve popularniji u Hrvatskoj jer je odličan način izbacivanja nagomilanog stresa, problema broj jedan s kojim se susreće većina gradskog stanovništva. Koncept ove zabavne igre u kojoj do izražaja dolazi fizička snaga i izdržljivost, preciznost te predvodničke sposobnosti relativno je jednostavan: igrači, podijeljeni u dva tima, te naoružani poluautomatskim puškama koje ispaljuju kuglice punjene bojom pokušavaju se domoći zastavice postavljene u centru terena te ju nepogođeni donijeti u svoj tabor. Ova igra nabijena adrenalinom izvrsno oslobađa od stresa te igračima pruža priliku da "upucaju" prijatelja, šefa ili rođaka te da za to još i budu nagrađeni. Iako je kod nas tek u začetku, 2004. paintball je bio treći "ekstremni sport" u svijetu po proju sudionika i po profitu koji ostvaruje prateća industrija, a vrloo je popularan i u team buildingu.

Na novoizgrađeni painball teren u Eko selu Žumberak pozvali smo Renatu Šašak, bivšu olimpijku i stručncu suradnicu HOO-a, i Duška Radića, direktora programa Hrvatskog radija, koji se rekreativno bavi lovom, da okušaju snage i daju svoj sud o ovoj novoj igri. Prije početka igre Saša Kmezić, voditelj painball aktivnosti tvrtke Absolute Adventure, koje je podigla teren u Eko selu, objasnio nam je osnovna pravila, a zatim smo obukli zaštitna odjela i navukli kacige. Svatko je u puški dobio po 50 metaka te smo se razvrstali u dvije ekipe: muškarci protiv žena. Renata Šašak i Jasna Duspara, glavna urednica Zdravog života, činile su jednu, a Duško Radić i ja drugu. Svaka od ekipa stala je iza drvenog paravana na dvije supreotne strane igrališta te, nakon što je Šaša Kmezić umjesto zastavice postavio jednu kacigu u centar terena i zviznuo zviždaljkom, igra je mogla početi.

Aktivnost za prijatelje ili team building

Trčeći i skrivajući se iza drvenih barikada pokušavali smo se domoći kacige koja se nalazila u centru. Nakon što je prvu igru dobila muška ekipa, žene su se uozbiljile te uspjele dobiti druge dvije, čime je ova mini partija painballa bila završena u njihovu korist. Pomalo umorni od puzanja, bacanja po terenu i naglih startova, nakon painballa isprobali smo još i roping poligon, visinski poligon s različitim elementima od užeta i drveta koji se također nalazi u Eko selu Žumberak.

"Paintball je izvrsna aktivnost za grupu prijatelja ili korporativni team building", objasnio nam je Saša Kmezić. "Postoje različiti načini igranja paintballa, no najuobičajeniji način je da se igrači podijele u dva ili više timova. Broj igrača u timu može varirati od dva pa sve do stotine. Broj je ograničen jedino veličinom terena, može se igrati i u šumi, a za pobjedu su bitni odlučnost, samopouzdanje, timski rad i brzo reagiranje. Cilj igre je markerom-puškom koja pomoću ugljičnog dioksida ili stlačenog zraka izbacuje kuglice punjene bojom pogoditi protivničkog igrača te izvršiti neki od ranije dogovorenih zadataka. Postoji nekoliko osnovnih scenarija za igranje paint balla, kao što su "osvoji zastavu", "predsjednik" i "osvoji tvrđavu". Kod osvajanja zastave cilj je doći do zastave koja se nalazi u protivničkoj bazi i odnijeti je do svoje. U igri "predsjednik" jedan igrač glumi predsjednika kojeg njegovi igrači moraju sigurno dovesti do zadane točke. Kod igre "osvoji tvrđavu" jedan tim brani tvrđavu dok je protivnički mora osvojiti".

Bezopasni biorazgradivi meci

Poligon na kojem se igra paintball može se sastojati od mnogo prirodnih ili umjetnih zaklona koje igrači koriste za prikrivanje. Mogu se nalaziti na otvorenom i zatvorenom prostoru, a što su uređenij, užitak je veći. Veličina poligona uvjetuje broj igrača koji sudjeluju u igri. Najvažniji dio opreme je puška, koja se sastoji se od tijela u kojem se nalazi mehanizam za izbacivanje kuglica, spremnika za kuglice, boce s ugljičnim dioksidom ili stlačenim zrakom koje služe kao pogonsko gorivo te cijevi. Postoje različiti modeli pušaka, no princip rada je isti. Kuglice s bojom, prema kojima je igra i dobila naziv, sastoje se od dvije komponente: opne koja je napravljena od istog materijala kao kapsule tableta, vode i boje koja napravljene na bazi glukoze (boja za hranu). Prilikom udara u zaštitno odijelo, kacigu, pušku ili neku drugu prepreku opna puca i boja se rasprskava. Kuglice su potpuno biološki razgradive tako da se nakon par kiša potpuno isperu s terena te nemaju štetnog utjecaja ni na okolinu ni i ljude. Boja ne ostavlja fleke, a ako se u žaru igre i zaprlja neki dio odjeće vrlo lako se ispire.

Igrači paintballa nose zaštitnu, specijalno dizajniranu masku koja ih štiti od eventualnog udarca kuglice koja juri do 90 m/s. Maska se zbog toga ne smije skidati u područjima gdje traje igra, odnosno gdje je označavanje markerom dopušteno. Pravila sigurnosti u paintballu vrlo su stroga. Skidanje ili nenošenje maske smatra se ozbiljnim kršenjem pravila i kažnjava se isključivanjem iz igre ili udaljavanjem s terena.

Razvoj paintball industrije

Budući da igrači tijekom igre ne dolaze u fizički kontakt, rizik od eventualnih ozljeda je vrlo malen jer svi nose i zaštitni kombinezon, pa čak i rukavice, štitnike za koljena i laktove te po potrebi kapu. Pravila fair playa nalažu da se ne smije pucati u protivnika s udaljenosti manje od 5 metara te da svaki igrač kad osjeti udarac loptice o svoju odjeći, kacigu ili pušku podigne ruku kako bi napustio igru. U tom trenutku paljba se obustavlja sve dok pogođeni igrač ne napusti teren i dođe u područje potpuno zaštićeno od "metaka".

"Kao početak paintballa, kakav danas poznajemo, uzima se 1981. godina kad je nekolicina prijatelja u New Hempshireu u SAD-u osmislila igru šuljanja s ciljem osvajanja zastava", objašnjava Saša Kmezić. "Prva takva igra održana je 1981. s 12 igrača i jednom zastavom. Igrači u toj igri nisu ispalili ni kuglicu, no adrenalin koji su doživjeli ubrzo je zarazio njihove prijatelje i zaraza zvana paintball počela se nezaustavljivo širiti. U idućih pet godina igra se proširila na Australiju i Britaniju, a 1988. je osnovana neprofitna udruga IPPA (International Paintball Players Association) jer je već tada postojala potreba za organizacijom koja će se brinuti o razvoju sporta i sigurnosti paintballa. Godine 1991. paintball se počinje igrati diljem Europe, a 1992. je pokrenuta i prva profesionalna paintball liga NPPL, što je označilo pravi početak sporta. Cijelo to vrijeme razvija se i paintball industrija kako bi zadovoljila sve veće potrebe sve većeg broja igrača. Danas se paintball igra na svim kontinentima, igraju ga svi uzrasti, i to sve više."

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika