19.05.2008. / 13:50

Autor: Hrvoje Šimičević

Sečuan

Kineski analitičari: Potresi bi mogli privući ulagače

Dok jedni stručnjaci zloslutno predviđaju kako će štete od recentnih potresa imati dugoročan negativni učinak na gospodarstvo, drugi su mišljenja kako će ova prirodna katastrofa mogla čak i privući ulaganja

Broj poginulih u potresu u kineskoj pokrajini Sečuan, popeo se na 34.073 žrtava, a procjene o počinjenoj gospodarskoj šteti su oko 9,60 milijardi dolara, objavila je danas kineska vlada, prenose agencije.

Vlada procjenjuje kako će broj žrtava potresa koji je 12. svibnja pogodio jugozapadnu kinesku pokrajinu Sečuan, vjerojatno narasti na 50.000, a procjene su i da će više potresa imati izravan utjecaj na gubitak oko 67 milijardi juana. Drugim riječima, financijski gubici iznositi će 0,37 posto kineskog BDP-a, odnosno 6,38 posto gubitaka za pokrajinu Sečuan.

Druga su pak predviđanja stručnjaka pozitivnija, a smatraju da će negativan utjecaj potresa biti kratkotrajan, te da bi potres čak mogao privući ulaganja. Qian Wang, ekonomist iz JPMorgan Chase banke iz Hong Konga, ističe kako će štete od potresa biti manje od zimskih snježnih oluja i povremenih poplava koje uništavaju žetve, jer je potres pogodio samo jednu pokrajinu.
Prošle je godine pokrajina Sečuan sudjelovala u kineskom BDP-u s 4,3 posto, prema službenim kineskim podacima.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika