19.05.2008. / 16:44

Autor: Hrvoje Šimičević

Ministar Primorac

'Državna matura od 2010. godine'

Cjelokupni prijedlog pravilnika od danas je stavljen na javnu raspravu, a konačna bi verzija trebala biti prihvaćena do donošenja zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac kazao je danas kako će se državna matura, nakon recentne odgode zbog učeničkih prosvjeda prvi put polagati 2010. godine, predstavivši prijedlog pravilnika o polaganju državne mature. Novim pravilnikom propisuju se uvjeti, način i postupak polaganja državne mature za redovite učenike, polaznike obrazovanja odraslih na kraju njihova gimnazijskog ili četverogodišnjeg strukovnog ili umjetničkog školovanja te osoba koje su završile četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje u inozemstvu.

Državna matura sastojati će se od obveznog dijela - od triju predmeta, hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika, te izbornog dijela u kojem učenik može polagati ispite iz predmeta koje sam odabere, dok potencijalni neuspjeh neće utjecati na konačan uspjeh u polaganju državne mature.

Pravilnikom je omogućeno i učenicima strukovnih škola polaganje izbornih predmeta po gimnazijskom nastavnom planu i programu, za čiju će realizaciju Ministarstvo osigurati i dopunsku pripremu. Učenici će imati pravo na besplatno polaganje državne mature u dva ispitna roka. Cjelokupni prijedlog pravilnika od danas je stavljen na javnu raspravu, a konačna bi verzija trebala biti prihvaćena do donošenja zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koji treba biti donesen prije početka sljedeće školske godine.

Vezane vijesti

Kontra Primorcu: Nisu Hrvati već Bosanci i Hercegovci starosjedioci na

Kontra Primorcu: Nisu Hrvati već Bosanci i Hercegovci starosjedioci na Balkanu

Nakon što je dr. Dragan Primorac iznio rezultate svog istraživanja prema kojima većina današnjih stanovnika Hrvatske ne vuče gensko podrijetlo od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika