20.05.2008. / 16:04

Autor: Hrvoje Šimičević

Uprava za zatvorski sustav

Zatvorenici prekinuli prosvjed i štrajk glađu

Zatvorenici su danas ručali, a s radom će nastaviti od petka 23. svibnja, izvijestila je Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa. U priopćenju nije bilo ni riječi o Remetincu i 150 zatvorenika koji su također štrajkali

Nakon jednotjednog štrajka glađu i mirnog prosvjeda, koji su pokrenuli lepoglavski zatvorenici nezadovoljni uvjetima u toj kaznionici, svi su danas ručali, a s radom će nastaviti od petka 23. svibnja, izvijestila je Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa.

Prosvjedi su prekinuti nakon što su se zatvorenici sastali s tajnikom Ministarstva pravosuđa Ivanom Damjanovićem, predstavnicima Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav, Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava i pučkim pravobraniteljem Juricom Malčićem.

Zatvorenici su primili izaslanike ovih udruga i institucija jučer, a zahtijevali su poboljšanje uvjeta života, poput hrane i smanjenja pretrpanosti zatvorskih ćelija, kao i omogućavanja povećanja uvjetnih otpuštanja zatvorenika.

U priopćenju stoji kako su 300-tinjak zatvorenika prestali štrajkati s "obzirom na iskazano razumjevanje i poduzete konkretne aktivnosti za poboljšanje stanja vezanog uz prenapučenost Kaznionice, prehranu, socijalnu skrb i tretman". Podsjećamo, nakon početka štrajka u Lepoglavi, zatvorenicima su se pridružili i oni iz zagrebačkog zatvora u Remetincu, njih oko 150.

Međutim, u priopćenju koji je odaslala Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, o zatvoru u Remetincu nema ni govora. U Hrvatskim je zatvorima prema nekim statistikama 30 posto zatvorenika više od dopuštenog kapaciteta, tako da su mnoge društvene prostorije poput radionica, TV-dvorana, službeničke prostorije prenamijenjene u ćelije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika