20.05.2008. / 17:18

Autor: Hrvoje Šimičević

Predsjednik HSS-a

Friščić: Nisam zadovoljan poslovnim rezultatima Podravke

Dok Friščić tvrdi kako nema informacije o Marinčevoj smjeni, koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić smatra kako je nedopustivo da vladajuća koalicija odlučuje na ovakav način o vlasništvu koje s 28 posto udjela pripada svim građanima Hrvatske, 'a ne HDZ-u'

Nakon što je sinoć objavljeno kako je dosadašnji predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac smijenjen sa te pozicije, i to na inicijativu potpredsjednika Vlade Damira Polančeca zajedno s predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem, a zbog njegove bliskosti s predsjednikom Stjepanom Mesićem, o čemu je i Nacional.hr pisao; potonji je danas to opovrgnuo, istaknuvši kako uopće nema informaciju da Marinac odlazi s te pozicije.

Govoreći kako Marinca na tu poziciju nije postavio predsjednik Mesić te da ne vjeruje kako bi se on u to mješao, Friščić je kazao kako iza smjene ne stoje politički razlozi, ali je i potvrdio kako HSS i HDZ razgovaraju o Podravci kao tvrtki od posebnoga državnog značaja, pa i o tome tko će u njoj predstavljati državu.

"Nisam smijenio Marinca jer on je predsjednik Uprave i Nadzorni odbor će, uz analizu poslovnih rezultata, analizirati učinkovitost Uprave. Marinac u Podravci nije smijenjen sedam godina, ima svoju poziciju, ali i odgovornost", rekao je Friščić danas u Saboru, istaknuvši kako prošlogodišnjim poslovnim rezultatima Podravke nije zadovoljan jer isti 'potvrđuju da poslovni plan nije realiziran.'

Friščić je dodao kako Podravka, koja je u 28-postotnom vlasništvu države, mora i može postati regionalni lider, ali i istaknuo kako će o novom čovjeku na čelu Uprave odlučivati Nadzorni odbor te tvrtke, točnije predstavnici vlasnika. "Dijelu Nadzornog odbora istječe mandat i oni koje oni predstavljaju će postaviti jasne programe pred Upravu i tražiti one koji će se uhvatiti u koštac s realizacijom programa. Podravka je tako funkcionirala i tako će funkcionirati, jer je u protivnom ne bi ni bilo", dodao je Friščić.

Koprivnički gradonačelnik i član SDP-a Zvonimir Mršić kazao je pak kako mu se čini 'da je blizu istini priča da su se sastali koalicijski partneri i dogovorili se oko raspodjele fotelja u Upravi Podravke'. Istaknuo je kako to nije dobro zbog vlasništva koje 28 posto pripada državi. "Dakle, to nije vlasništvo HDZ-a, nego hrvatskih građana", kazao je Mršić, izrazivši sumnju da je Marinac smijenjen zbog recentnih poslovnih rezultata, jer se 'oni nisu mijenjali nekoliko posljednjih godina'. "Ovo se ne čini zbog rezultata, nego drugih interesa. Država bi trebala dignuti svoje diktatorske šape s kompanija u kojima ima vlasništvo i prepustiti ih na upravljanje stručnim ljudima i građanima", kazao je danas Mršić.

Iako za sada nema službenih informacija o Marinčevom nasljedniku, za kojeg Friščić kaže da nije smijenjen zbog političkih motiva, te da će o novom predsjedniku odlučivati isključivo predstavnici vlasnika, postoje teze kako će na tu poziciju zasjesti ili članovi HDZ-a Zdravko Šestak te Stanislav Biondić, ili pak HSS-ovac Miroslav Vitković, dok bi smijenjeni Marinac u budućnosti trebao obnašati dužnost predsjednika Nadzornog odbora.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika