21.05.2008. / 15:02

Autor: Hrvoje Šimičević

Zakon o minimalnoj plaći

Oporbeni zastupnici: Zakon je protuustavan i diskriminirajući

SDP amandmanom traži da tim radnicima razliku do minimalne plaće nadoknadi država, ističući kako će predloženi Zakon o minimalnoj plaći diskriminirati radnike u radno intenzivnim industrijskim granama

Zastupnici oporbe danas su upozorili kako će predloženi Zakon o minimalnoj plaći diskriminirati radnike u radno intenzivnim industrijskim granama, iako su istaknuli kako načelno podupiru povećanje minimalne plaće. SDP amandmanom traži da tim radnicima razliku do minimalne plaće nadoknadi država. Esdepeova zastupnica Željka Antunović izrazila je sumnju u najavljeno povećanje udjela minimalne plaće u prosječnoj, u skladu s realnim rastom BDP-a, ističući kako je uvjerena da će minimalac u praksi ostati na 39 posto prosječne plaće te da će u svemu profitirati država. Upozorila je također kako danas 40 tisuća radnika u Hrvatskoj ne prima plaću, dok njihovi poslodavci ostaju nekažnjeni.

Zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh je najavu prijedloga da se minimalna plaća u tekstilnoj, drvno-prerađivačkoj i kožarsko-obućarskoj industriji u prijelaznom četverogodišnjem razdoblju množi koeficijentom od 0,94 do 0,98 kvalificirao kao vrhunski cinizam i diskriminaciju od strane vladajuće koalicije, istaknuvši kako je 'radnicama u tim granama minimalac jedina plaća, budući da ne spadaju među one radnike kojima poslodavci na račune isplaćuju minimalac, dok im ostatak plaćaju na crno'.

S druge strane, IDS-ovac Damir Kajin kazao je kako je najava da se tekstilcima propiše niži minimalac protuustavan. Boris Kunst iz HDZ-a je istaknuo kako će predloženi zakon poboljšati socijalni položaj oko 150 tisuća radnika s plaćom nižom od 2500 kuna, uz naglasak da je riječ o povećanju minimalne plaće za 300 kuna bruto.

Podsjetivši da udio minimalne plaće u prosječnoj nije rastao od 1998, Boris Kunst je pozdravio uvođenje novčanih kazni za one koji ne poštuju Zakon o minimalcu. O predloženom zakonu Sabor bi trebao glasovati poslijepodne, a potporu su najavili i klubovi HSLS-a i HSU.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika