23.05.2008. / 15:22

Autor: Tanja Molvarec

Kina

Rusija i Kina potpisale nuklearni ugovor

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i njegov kineski kolega Huo Jintao osudili su proturaketni štit u istočnoj Europi jer "narušava povjerenje između država"

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisao je, po dolasku u službeni posjet Kini, ugovor o nuklearnoj suradnji vrijedan više od milijardu dolara. Medvedev je zajedno s kineskim predsjednikom Huom Jintaom osudio i planirano postavljenje američkog proturaketnog štita u istočnoj Europi.

Ugovor o proširenju tvornice za obogaćivanje urana u Kini i o isporuci goriva Medvedev i Jintao potpisali su već u prvim satima službenog dvodnevnog posjeta ruskog predsjednika Kini, koji je njegovo prvo veliko putovanje u inozemstvo od imenovanja.

"Rusija i Kina su strateški partneri. Važno je da nema nikakva zastoja u našim odnosima", rekao je Medvedev. Prema mišljenjima ove dvojice čelnika, proturaketni štit sprečava jačanje povjerenja između država i regionalne stabilnosti.

Medvedovo putovanje u Aziju treba potvrditi posebno zanimanje Rusije, velike izvoznice plina i nafte, za azijsko tržište, u trenutku zahladnjenja odnosa između Moskve i Washingtona, ocjenjuju analitičari.

Rusija i Kina, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a imaju zajedničko stajalište o mnogim međunarodnim pitanjima, a pogotovo iranskom i sjevernokorejskom nuklearnom pitanju. Rusko-kineska gospodarska suradnja je na najvišoj razini. Trgovinska razmjena između te dvije zemlje u 2007. je dosegnula rekordnih 48,16 milijarda dolara, što je 44,3 posto više nego godinu ranije. Prema procjenama stručnjaka, ona bi još mogla rasti, pa bi ove godine mogla iznositi čak 60 milijarda dolara.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika