23.05.2008. / 15:49

Autor: Tanja Molvarec

Uoči protupožarne sezone

Hrvatska kupuje nove zračne traktore

Vlada je lani dogovorila dva nova kanadera CL-415 no kanadska tvrtka Bombardier ih može isporučiti tek za sezone 2009. i 2010.

Hrvatska je odustala od unajmljivanja dvaju protupožarnih aviona, kanadera, za ovu sezonu, a novac predviđen za tu namjenu iskoristit će se za nabavu još dvaju protupožarnih aviona tipa Air Tractor AT 802A Fire Boss, prenosi Večernji list potvrdu iz Ministarstva obrane.

Vlada je lani dogovorila dva nova kanadera CL-415 no s obzirom da ih kanadska tvrtka Bombardier može isporučiti tek za sezone 2009. i 2010., za ovu je godinu namijenjeno unajmljivanje dvaju aviona od talijanskog Sorema.

Talijani su u pregovorima nudili iznajmljivanje starih modela kanadera CL-215, kao i to da na njima lete talijanski piloti, koje bi se plaćali iz hrvatskog proračuna. Hrvatskoj strani takva ponuda nije bila prihvatljiva, jer bi bila, kako navode u MORH-u, operativni i sigurnosni problem.

Naime, pri upotrebi starih aviona s talijanskim posadama problemi bi bili u komunikaciji kod navođenja posada s terena, nepoznavanju područja nad kojim lete te potrebi za letenjem u paru. Zbog tih se problema ugovoreni sati naleta ne bi ostvarili, a bili bi plaćeni, kažu u MORH-u. Naglašavaju kako protupožarna sezona nije ugrožena jer je lani Hrvatska nabavila tri nova zračna traktora i deset helikoptera Mi-171š, koji su na zahtjev Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva opremljeni tako da mogu sudjelovati u gašenju požara.

Hrvatska će tako u ovu sezonu ući s četiri kanadera CL-415, četiri zračna traktora, od kojih je jedan stariji model koji vodu može uzimati samo na pisti, najmanje osam helikoptera te jedan avion Pilatus PC-9M, koji služi za izviđanje. Od osam helikoptera, četiri će biti starije verzije Mi-8 MTV, dok će ostali biti novi Mi-171š, a po potrebi će ih se angažirati i više, poručuju iz MORH-a.


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika