26.05.2008. / 09:37

Autor: Tanja Molvarec

Zaključak sastanka zemalja G8

Do 2050. prepoloviti emisiju stakleničkih plinova

No zemlje u razvoju, kojima je gospodarski rast na prvom mjestu, oklijevaju prihvatiti taj cilj ako Sjedinjene Države ne učine više kako bi smanjile emisije i inizistiraju da bogate zemlje moraju pomoći siromašnijima da plate čiste tehnologije

Zemlje iz skupine G8 dogovorile su se na susretu u Japanu da će predvoditi borbu protiv klimatskih promjena. Ministri za okoliš iz skupine industrijski najrazvijenijih zemalja postavili su cilj da do 2050. prepolove količinu stakleničkih plinova koji se ispuštaju u atmosferu.

Tim je dogovorom završen trodnevni sastanak u Kobeu, na zapadu Japana, koji je priprema za susret na vrhu G8 u srpnju na kojem će glavna tema biti borba s klimatskim zatopljenjem. I prošle godine su se zemlje dogovorile da će ozbiljno proučiti mogućnost da do 2050. prepolove ispuštanje stakleničkih plinova.

No zemlje u razvoju, kojima je gospodarski rast na prvom mjestu, oklijevaju prihvatiti taj cilj ako Sjedinjene Države ne učine više kako bi smanjile emisije i inizistiraju da bogate zemlje moraju pomoći siromašnijima da plate čiste tehnologije.
"Moramo poslati poruku da ćemo pomoći zemljama u razvoju da djeluju, kroz financijske mehanizme i tehnološku suradnju", rekao je japanski ministar okoliša Ichiro Kamoshita novinarima prije početka sastanka u Kobeu.
U želji da dokaže svoju ekološku svjesnost, Japan je organizirao prijevoz delegata iz zračne luke hibridnim automobilima i pozvao ih da ponesu sa sobom šalice i štapiće za jelo kako se ne bi stvarao nepotreban otpad.

"Očitovala se snažna politička volja da se donese zajedničko stajalište radi utvrđivanja dugoročnih ciljeva na summitu G8 u Toyaku", ističe se u završnom priopćenju sa susreta u Kobeu.



Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika