26.05.2008. / 11:12

Autor: Tanja Molvarec

Životinjski instinkt

Životinje mogu osjetiti dolazeću opasnost

Prije potresa koji je 1976. pogodio Kinu, miševi i zmije "bacali su se u zrak a konji i krave lupali su glavama u zidove svojih staja", riječi su jedne od svjedokinja

Osobe koje su preživjele jedan od napogubnijih potresa koji je 1976. godine pogodio tangshan blizu Pekinga, smatraju da su se mnogi u Sečunau 12.svibnja mogli spasiti da su osluškivali ponašanje životinja. Potres, koji je prije trideset godina pogodio sjever Kine, životinje su predosjetile puno prije, pričaju danas preživjeli.

Životinje su se nekoliko sati prije same nesreće, koja se dogodila u 3.42 sata ujutro, snažno glasale, sjeća se Fu Wenran čija je žena poginula u potresu 28. srpnja 1976. među 240.000 žrtava. Miševi i zmije bacali su se u zrak kao ludi, konji i krave lupali su glavama u zidove svojih staja.
"Životinje su nam pokušavale nešto reći. Da smo ih samo osluhnuli, ne bi bilo toliko mrtvih", žali Fu. Fu, kao i drugi preživjeli u potresu u Tangshanu, misli da je trebalo pozornije promatrati životinje uoči potresa u Sečuanu prije dva tjedna.

Nekoliko dana prije 12. svibnja, stotine tisuća žaba pobjegle su iz grada Mianyanga, nadomak epicentra, o čemu su kasnije pisali mnogi blogeri uvjereni da je to bio znak upozorenja. "Zemlja odašilje kemijske i fizičke signale prije potresa, što životinje vjerojatno osjećaju", kaže George Pararas-Carayannis, kemičar i oceanograf, predsjednik Društva za tsunami, sa sjedištem Honoluluu.

Znanstvenici mogu utvrditi povećane rizike od potresa prateći porast seizmičkog tlaka, nagib tla i promjene magnetskog polja, ali nijedan se potres dosad nije mogao sa sigurnošću predvidjeti pomoću tih metoda, dodaje stručnjak.

"Znamo da životinje mogu predosjetiti potres, ali to može biti samo dodatni pokazatelj. Mi ćemo i dalje uglavnom ovisiti o geološkim metodama, čak i ako one ne mogu točno predvidjeti vrijeme i mjesto potresa", rekao je Huang Zhujian, bivši voditelj skupine za proučavanje veze između ponašanja životinja i potresa.

Vezane vijesti

Uklještena među pločama

Uklještena među pločama

U utorak je snažan potres ponovo pogodio sjever Italije. 17 ljudi je poginulo, stotine su teško ozlijeđene a oko 14.000 osoba je ostalo bez krova nad… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika