26.05.2008. / 11:48

Autor: Hrvoje Šimičević

Bez konkretnog epiloga

Propali pregovori Izraela i Palestine?

Najveći je problem što, osim ponuđenih 8,5 posto područja, na novoj virtualnoj karti nema istočnog Jeruzalema; područja koji je prema Palestincima predviđen za prijestolnicu njihove buduće države

Izraelske vlasti ponudile su u posljednjem krugu pregovora palestinskoj strani da zadrže 8,5 posto područja pod svojom kontrolom, pod uvjetom da se povuku sa 91,5 posto područja Zapadne obale, na što za sada potonji nisu pristali, objavili su izraelski mediji, pozivajući se na palestinske diplomatske krugove. Izrael je u prethodnim pregovorima predlagao da 12 posto Zapadne obale ostane u njihovom posjedu, a u zamjenu za teritorij između juga Zapadne obale i pojasa Gaze, kako bi se povezala ta dva palestinska područja.

Međutim, Palestinci su prema medijskim informacijama spremni zamjeniti samo 1,8 posto Zapadne obale za izraelski teritorij. Najveći je problem što na novoj virtualnoj karti nema istočnog Jeruzalema; područja koji je prema Palestincima predviđen za prijestolnicu njihove buduće države. Tamo je međutim, izraelska strana izgradila brojne židovske četvrti koje se i dalje šire s namjerom da ih se zadrži. Izrael je također u nekoliko navrata rješavanje jeruzalemskog pitanja najavio za kraj mirovnog procesa. Za sada najnoviji izvješataji o ponuđenoj karti nisu komentirani od službenog Jeruzalema.

S druge strane, palestinski predsjednik Mahmud Abas je kazao kako nije bilo napretka od cjelokupnog obnavljanja mirovnih nastojanja dvaju država, koji su započeli u studenom prošle godine. Abas je također izrazio sumnju u plan američkog predsjednika Georga Busha; posrednika u najnovijim pregovorima, koji je verificiranje sporazuma najavio prije kraja svog drugog mandata; siječnja 2009. godine. "Ništa nije postignuto u pregovorima s Izraelom do sada", kazao je jučer Abas.

Izraelski premijer Ehud Olmert, koji je trenutno pod istragom zbog sumnji za korupciju, kazao je kako je napredak očigledan u nekoliko dijelova, iako nije naglasio o čemu je riječ. I dok su na bilateralnom polju pregovori i dalje u statusu quo, palestinci imaju problema s možda najizraženijom polarizacijom ideoloških i političkih pokreta. Naime, palestinski predsjednik Mahmud Abas istaknuo je kako je po njegovom mišljenju Zapadna obala jedino područje njihove kontrole, dok je pojas Gaze pod ingerencijom rivalskog islamističkog Hamasa, koji je u takvom statusu od lipnja prošle godine, kad je od Fataha silom preuzet.

Istočni Jeruzalem: Četrdesetogodišnji diplomatski prijepor

Istočni Jeruzalem, područje najvećeg prijepora dvaju strana, izraelska vojska je uz Zapadnu obalu osvojila od Jordana u šestodnevnom ratu 1967. godine. U istom je sukobu pripojen i pojas Gaze od Egipta. Izraelska vojska i židovski naseljenci su se povukli iz pojasa Gaze još u lijeto 2005. godine, ali Izrael i dalje kontrolira granične prijelaze, zračni prostor i teritorijalne vode Sredozemnog mora.

Vezane vijesti

'Izraelu Gaza poligon za napad na Iran'

'Izraelu Gaza poligon za napad na Iran'

Izrael se Pojasom Gaze služi kao poligonom za testiranje svojih vojnih sposobnosti za napad na Iran, rekao je Haled Mešal, čelnik islamističkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika