26.05.2008. / 12:22

Autor: Tanja Molvarec

Referendum za Mianmarski Ustav

Nacionalna liga za demokraciju odbacila rezultate referenduma

Kritičari novog ustava upozoravaju da je tekst sastavila vojna hunta koja se osigurala da generali budu ti koji će odlučivati u vođenju zemlje

Novi mijanmarski ustav odobren je s 92.5 glasova nakon što je zadnja faza referenduma provedena u subotu u područjima teško poharanima ciklonom Nargis. Referendum je dio "smjernica prema demokraciji", koje se sastoje od sedam koraka i trebale bi dovesti 2010. godine do višestranačkih izbora, javlja Reuters. Zadnja faza referenduma održana je 24. svibnja, jer je bila odgođena zbog ciklona koji je 2. i 3. svibnja pogodio deltu Irrawaddy sa 134.000 poginulih ili nestalih.

Na izbore je izišlo 26 od 27 milijuna birača, objavio je državni radio. Kritičari novog ustava upozoravaju da je tekst sastavila vojna hunta koja se osigurala da generali budu ti koji će odlučivati u vođenju zemlje.

Protivnici su optužili huntu za lažiranje referenduma, a Nacionalna liga za demokraciju (LND), stranka dobitnice Nobelove nagrade za mir, Aung San Suu Kyi, ranije je pozvala na odgodu referenduma zbog ciklona. LND je potpuno odbacila rezultate referenduma, dodaje AP.

Vojna hunta dugo je odbijala otvoriti Mianmar za međunarodnu operaciju i širu pomoć nakon ciklona Nargis.



Vezane vijesti

Povijesno putovanje Europom

Povijesno putovanje Europom

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi pošla je u srijedu ujutro iz Yangona u povijesno putovanje Europom, gdje će napokon održati govor kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika