26.05.2008. / 12:47

Autor: Hrvoje Šimičević

Dužnosnici ICTY-a

'Sud bi trebao raditi dok ne budu uhićeni Karadžić i Mladić'

"Predsjednik suda, glavni tužitelj i ja mislimo da se ovoj četvorici mora suditi pred Tribunalom. Ti su slučajevi suviše važni da bi bili proslijeđeni domaćim pravosudnim tijelima", kazao je tajnik Haaškog tribunala Hans Holthius

Dužnosnici zaduženi za rad međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potpuno su suglasni da taj sud ne smije prestati djelovati sve dok ne budu uhićena i privedena na suđenje četvorica optuženika koji su još na slobodi, izjavio je tajnik Haaškog tribunala Hans Holthius, prenosi Hina. U intervjuu, kojeg je danas objavilo "Oslobođenje", Holthius je podsjetio kako je 2011. godina planirana kao posljednji rok za okončanje svih suđenja. To se međutim ne odnosi na bjegunce Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića.

"Predsjednik suda, glavni tužitelj i ja mislimo da se ovoj četvorici mora suditi pred Tribunalom. Ti su slučajevi suviše važni da bi bili proslijeđeni domaćim pravosudnim tijelima", kazao je Holthius, što će prema njegovim riječima uvelike utjecati na reorganizaciju planiranog rada Suda za ratne zločine. Ovakav rasplet situacije, istaknuo je Holthius, zahtijeva pomno razmatranje sljedećih koraka koji bi trebali dati rješenje da Sud nastavi sa svojim radom i kada budu okončana sva sadašnja suđenja, sa ciljem da se omogući suđenje i preostalim bjeguncima, "kada i ako budu uhućeni". Naime, trenutačno najuži krug dužnosnika suda u Haagu priprema plan za uspostavu takvog mehanizma, a konačnu riječ o njihovom prijedlogu dat će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Bjeguncima se ne smije omogućiti da čekaju zatvaranje Tribunala kako bi izbjegli pravdi. To se neće dopustiti", kazao je Holthius, ističući kako će preporuka o načinu smještaja arhiva ICTY-a Vijeću sigurnosti vjerojatno biti dana ove godine, kao i da zasigurno neće završiti u New Yorku, "kao što završe arhivi drugih UN misija po svijetu".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika