26.05.2008. / 13:51

Autor: Hrvoje Šimičević

Bivši američki predsjednik

Jimmy Carter: Izrael ima 150 atomskih bombi

Carter je ovom izjavom prekinuo višedesetljetnu šutnju američke administracije po pitanju izraelske sigurnosti. Osvrnuo se i na izraelsku blokadu pojasa Gaze istaknuvši kako se radi o "jednom od najvećih zločina prema ljudskim pravima koji se trenutno događaju na Zemlji"

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter prekinuo je desetljećima dugu šutnju američke administracije po pitanju izraelske sigurnosti, istaknuvši u izjavi za londonski Times kako trenutno raspolažu sa 150 atomskih bombi, javljaju danas izraelski mediji. Naime, Izrael do sada nije ni poricao, ali ni potvrđivao podatke o količini svoga nuklearnog arsenala. Carter je za Times kazao kako SAD mora više nego ikad uspostaviti direktan i opsežan dijalog s Iranom, u namjeri da ih odvrate od nuklearnog programa.

"Mi moramo razgovarati s Iranom sada, da ga upoznamo s beneficijama i, s druge strane, zastrašimo u slučaju nastavka nuklearnog programa", kazao je Carter, koji se oglasio u trenutku kad su Palestinci objavili kako su pregovori s Izraelom, otpočeli prošle godine, i dalje na statusu quo, bez nade da će uopće doći do konkretnog sporazuma između dvaju strana.

Bivši američki predsjednik je upravo za izraelsku blokadu Gaze kazao kako se radi o "jednom od najvećih zločina prema ljudskim pravima koji se trenutno događaju na Zemlji", izrazivši kritike i na račun Europske unije 'čiji je najveći propust njihovo nedefinirano i zbunjujuće' držanje po ovom pitanju. "Nema razloga za takav odnos prema tom narodu. Većina obitelji u Gazi jede jedan obrok dnevno", kazao je Carter, mislivši pritom na blokadu koja je uvedena otkako je islamistički Hamas u lipnju prošle godine preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze.

Pozvao je Palestince na ujedinjenje dvaju suprostavljenih strana; Fataha i Hamasa, te formiranje 'vlade nacionalnog jedinstva', čime bi prema njegovom mišljenju, ohrabrili Izrael i Hamas u postignuću dogovora o izraelskom prekidu vatre na Zapadnoj obali, kao i o razmjeni zarobljenika. Carter je izazvao kritike izraelskog političkog vrha prošlomjesečnim posjetom regiji i sastankom sa vođama Hamasa, na što je on uzvratio kako je zabrana dijaloga s Hamasom i dalje nerealna.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika