27.05.2008. / 08:37

Autor: Hrvoje Šimičević

Kritike na račun odabira sudaca

Mesić: Ustavni suci bez ugleda i kompetencije

Mesić je izjavom kako se u Hrvatskoj načinom odabira ustavnih sudaca umanjuje kvaliteta samog Ustavnog suda, uputio kritike tijelu koji je zadužen za tu proceduru; hrvatskom Saboru

"Izbor ustavnih sudaca, tako barem misli značajan dio naše stručne javnosti, odudara od uobičajene europske prakse po kojoj su ustavni suci istaknuti suci ili odvjetnici koji uz to imaju bogat radni staž u pravosuđu ili životno iskustvo", izravno je jučer kritizirao predsjednik Stjepan Mesić postupak kojim se odabiru novi suci u Ustavni sud.

Naime, predsjednik Mesić je na prisegi trojici ustavnih sudaca; Mariju Jelušiću, Slavici Banić i Duški Šarin, neizravno uputio kritike Hrvatskom saboru, tijelu koje je zaduženo za odabir kandidata, istaknuvši kako je za ovakav posao potrebno osigurati stručne i kompetentne ljude "kojima zajamčena stabilnost njihovog položaja ustavnog suca dodatno omogućava nezavisnost u obavljanju sudačke dužnosti".

Slične, ako ne i iste retorike u kritiziranju načina izbora ustavnih sudaca bio je i ustavni stručnjak Ivo Josipović, koji ističu kako bi Ustavni sud trebao biti vrh pravosudne kvalittete. Govoreći o važnosti ustavnih sudaca, Josipović je istaknuo kako upravo taj sud nadzire Vladu, Sabor, ali i Predsjednika, dodavši kako ćemo imati najkvalitetniji kadar u ovom sudu u trenutku kada se politika prestane miješati, ali i kada se kriteriji izbora znatno postrože.

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa je kazao kako je jedan od elemenata koji se nužno treba mijenjati u ovom procesu brzina izbora ustavnih sudaca, jer se dosadašnjom praksom umanjuje značaj Ustavnog suda. "Mnogo je složeniji i dugotrajniji proces izbora za najniže sudove", kazao je Sessa.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika