27.05.2008. / 08:58

Autor: Hrvoje Šimičević

Novi udar na standard

Od srpnja poskupljenje struje do 20 posto

Novo poskupljenje struje moglo bi doći do 20 posto više od dosadašnje cijene. O konkretnim brojkama Vlada bi trebala izaći u javnost idućeg tjedna, nakon sjednice posebnog Povjerenstva za energiju

Iako za sada nije poznato koliko će finalno iznositi novo poskupljenje struje, najavljeno za 1. srpnja, prema brojnim predviđanjima i analizama, moglo bi biti riječ o 20 posto. O konkretnim brojkama Vlada bi trebala izaći u javnost idućeg tjedna, nakon sjednice posebnog Povjerenstva za energiju.

Predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak istaknuo je jučer kako cijena struje u Hrvatskoj nije mjenjana od rujna 2005. godine, istaknuvši kako će budući pregovori HEP-a s povlaštenim cijenama uključivati punu cijenu uz klauzule o korekcijama cijena, koje će varirati ovisno o cijeni energenata, nužnima za proizvodni proces. Riječ je o sirovinama koje su poskupjele od 56 do 94 posto. Drugim riječima, očekuje se ovogodišnje poskupljenje troškova energenata u iznosu od 600 milijuna kuna, te uvoza za 300 milijuna kuna, čime je neminovan rast i svih ostalih troškova.

Najavljeni su i dugoročni projekti HEP-a, koji će uključivati novoizgrađene objekte u iznosu od dvije milijarde eura do 2015 godine. U to je uključeno šest novih elektrana; LNG terminalu za plin od kojega HEP očekuje i plin za svoje potrebe, dalekovodu koji će spojiti Ernestinovo s mađarskim Pecsom, ali i podmorskom kabelu između Hrvatske i Italije. Uz to, HEP je dobio i novu upravu, od koje se očekuje ostvarivanje prihoda od miinimalno dvije milijarde dolara, te neto dobit veću od sto milijuna eura.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika