27.05.2008. / 10:09

Autor: Hrvoje Šimičević

Redatelj i glumac

Sydney Pollack preminuo u 73. godini

Pollack će ostati zapamćen po brojnim redateljskim ostvarenjima, ali i po zapaženim glumačkim ulogama

Legendarni američki redatelj Sydney Pollack umro je jučer u svom domu u obalnom predgrađu Los Angelesa Pacific Palisades u 73. godini,  nakon dugogodišnje borbe s rakom, objavila je njegova glasnogovornica. Pollack je između ostalog u karijeri dobio priznanje Fiilmske akademije za epsku romansu "Moja Afrika", a jedan od najpoznatijih njegovih filmova je "Tootsie" s Dustinom Hoffmanom u glavnoj ulozi.

U višedesetljetnoj karijeri, osim velikog redateljskog doprinosa sedmoj umjetnosti, Pollacka će se pamtiti i po nekoliko zapaženih glumačkih uloga. Pojavio se u više od 15 filmova, kao što su Prevoditeljica, Kubrickov posljednji film Oči širom zatvorene, ili pak u filmu Woodyja Allena 'Muževi i supruge', gdje je utjelovio njujoršog odvjetnika koji prolazi kroz krizu srednjih godina.

Dok je režirao Tootsie, često se svađao s Dustinom Hoffmanom. Na kraju ga je Hoffman nagovorio da odigra njegova agenta u filmu, iako je Pollack pristao nevoljko. Njihova veza van filma dala je autentičnost njihovim scenama u filmu, ponajviše onim u kojima se svađaju. Pollack je od tada počeo češće nastupati u glumačkim ulogama, uz režiju i produkciju.

Osim filmova Tootsie i Moja Afrika, Sydney Pollack je najbolje poznat po režiji filmova Tri kondorova dana, Djevojka koju sam volio i Jeremiah Johnson, uz novije filmove kao što su Prevoditeljica, Sabrina, Tvrtka, i Havana. Pollack se 1958. oženio s Claire Griswold, svojom bivšom studenticom. Imaju dvoje djece, a njihov sin Steven Pollack je tragično stradao u zrakoplovnoj nesreći.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika