27.05.2008. / 15:10

Autor: Hrvoje Šimičević

Pročelnik gradskog Ureda za kulturu

Ljuština: Grad snosi odgovornost za sadašnje stanje 'Jedinstva'

"Priznajem da nismo napravili mnogo. Točnije, mogli smo napraviti više i gradski Ured za kulturu, obrazovanje i šport apsolutno snosi odgovornost", kazao je Ljuština dok su mu udruge predavale pismo namijenjeno za gradonačelnika Bandića, uz obećanje da će Grad razmotriti sve njihove zahtjeve

Predstavnici 50 zagrebačkih gradskih udruga nezavisne kulture uručili su danas na stepenicama zgrade Gradskog Poglavarstva čelnom čovjeku gradske kulture Dušku Ljuštini Otvoreno pismo u kojem aktualnu vlast prozivaju za dosadašnji nemar prema dvorani bivše tvornice Jedinstvo, koja se nalazi na Savskom nasipu, a do nedavnog zatvaranja je služila za razne kulturne priredbe. U pismu, koje je upućeno gradonačelniku Milanu Bandiću, udruge su prezentirale kronologiju događaja iza kojih stoji 'pet godina nemara gradskih otaca prema statusu dvorane koja se tokom godina promaknula u instituciju urbanog kulturnog djelovanja u Gradu Zagrebu, unatoč tomu što su u gradskom Poglavarstvu donijeli decidiranu odluku o rješavanju statusa Jedinstva'. Udruge su u pismu zatražile jasno reguliranje odnosa između grada i nezavisnih udruga, te jasno osmišljen program prema kojima će vlasti biti u partnerskom odnosu, 'a ne kao do sada, samo iznajmljivači prostora.'

"U svibnju 2005. godine, pred same lokalne izbore, stavili ste svoj potpis na deklaraciju Nezavisna kultura i mladi u razvoju grada Zagreba. Time ste se, među ostalim, javno obavezali da ćete, ukoliko dobijete izbore, dovršiti uređenje i opremanje kompleksa bivše tvornice Jedinstvo te definirati primjereni model upravljanja. Međutim, od potpisivanja je prošlo tri godine, a unatoč preuzetoj obavezi, nije učinjeno ništa", kazala je predstavnica "Inicijative za Jedinstvo" Emina Višnić dok je predavala pismo pročelniku Ljuštini, dodavši kako je upravo nemar gradske uprave, uz nezavidan položaj nezavisne kulture mladih, doveo i do finalnog zatvaranja kluba Močvare. Kao rješenje postojećoj situaciji, predstavnici udruge su pozvali grad da raspišu natječaj za upravitelja, koji bi unaprijed upravljao 'Jedinstvom',

Podsjetimo, upravo je Udruženje za razvoj kulture (URK), udruga koja stoji iza Močvare, prije dva tjedna zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa s Gradom, zatvorila taj klub do daljnjeg, dok im je sporna dvorana Jedinstva oduzeta na korištenje. Grad im je na kraju produžio ugovor za manju prostoriju, što oni zbog nezadovoljstva istim za sada nisu prihvatili. S druge strane, gradonačelnik Bandić je najavio kako će veću dvoranu Jedinstva, o kojoj je govorio kad je mislio na 'novu Močvaru', staviti na javni natječaj, 'pa tko ponudi najbolji program, taj će dobiti i ugovor'. Upravo to je najspornija stvar, smatraju udruge, jer se time prostor može dodijeliti pojedincu, što će rezultirati samo jednim oblikom kulturnog izražavanja, 'ako se i to uopće dogodi.' Okupljene udruge istaknule su kako je pismo odaslano ne samo zbog Močvare, već zbog cjelokupnog načina na koji se urbana kultura tretira u Zagrebu, 'a Jedinstvo je posljednji primjer'.

Pročelnik gradskog Ureda za kulturu Duško Ljuština demantirao je tvrdnje kako je gradska vlast za njegovog mandata u potpunosti ignorirala probleme nezavisne kulture u Zagrebu, istaknuvši kako je za to područje ove godine izdvojeno 7,5 milijuna kuna. Međutim, kazao je kako Grad snosi odgovorost za postojeće stanje 'Jedinstva'. "Priznajem da nismo napravili mnogo. Točnije, mogli smo napraviti više i Ured za kulturu obrazovanje i šport apsolutno snosi odgovornost. Slažem se kako postoji niz zakonskih rješenja koja treba mijenjati, a zašto to do sada nije bilo riješeno, treba pitati niz Ureda u Poglavarstvu koji su uključeni u ovaj problem", kazao je Ljuština, istaknuvši kako je netočno da će samo jedan korisnik dobiti ugovor za 'Jedinstvo'.

Dodao je kako će Grad Zagreb i gradonačelnik Bandić razmotriti pismo nakon čega će ubrzo svi potpisnici; predstavnici udruga, biti pozvani na razgovor u Poglavarstvo."Jedno je sigurno. Na jesen će dvorana Jedinstva biti otvorena i striktno će služiti dosadašnjoj namjeni; da bude prostor gdje će se održavati programi nezavisne kulture, kao što je i do sada bio slučaj", kazao je Ljuština.

'Močvara' i dalje bez rješenja

I dok se pitanje rješenja problema korištenja velike dvorane tvornice Jedinstvo od 2,400 kvadrata, tek treba razmotriti, a potom i donijeti kvalitetni administrativni i 'partnerski' odnos Grada i udruga, pitanje manje dvorane, koju je prije mjesec i pol dana nakon godina čekanja Grad dodijelio URK-u na korištenje, i dalje je prilična nepoznanica.

Naime, URK je nakon dobivenog prijedloga ugovora, odbio potpisati isti, poslavši potom primjedbe na točke koje smatraju neprihvatljivim nakon zatvaranja Močvare. Prvenstveno, zamjeraju Gradu što i dalje ignoriraju njihove apele, kao i u slučaju veće dvorane Jedinstva, da dosadašnju poziciju iznajmljivača zamjene kvalitetnim partnerskim odnosom te 'prestanu s nedorečenom i pasivnom politikom prema urbanoj kulturi'.

Pročelnik Ljuština je danas kazao kako će prvenstveno Gradski ured za upravljanje imovinom Grada, ali i drugi Uredi, razmotriti sve primjedbe te javno obznaniti svoje mišljenje, uz kvalitetniju zakonsku regulaciju. "Svake je godine slučaj da se Močvara zatvara u lipnju, a otvara u jesen. Ova godina neće biti nišra drugačija", obećao je Ljuština.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika