27.05.2008. / 15:33

Autor: Tanja Molvarec

Nakon ciklona Nargis u Mianmaru

Od dva milijuna preživjelih pola ih primilo pomoć

Pomoć sporo stiže u područje delte Irrawaddy zbog logističkog kaosa na koji nailazi, a u nekim područjima je dostupna samo čamcima za napuhavanje, objasnila je Elisabeth Byrs, glasnogovornica UN-a

Milijun stanovnika primilo je pomoć tri tjedna nakon razornog ciklona Nargis koji je pogodio 2,4 milijuna ljudi, izjavila je u Ženevi glasnogovornica Ujedninjenih naroda. "Na dobrom smo putu", izjavila je glasnogovornica Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a Elisabeth Byrs, preciziravši da je međunarodna pomoć stigla do 42 posto preživjelih. Dodala je da je u 15 okruga najviše pogođenih ciklonom, međunarodna pomoć stigla samo do 23 posto od dva milijuna preživjelih.

Pomoć sporo stiže u područje delte Irrawaddy zbog logističkog kaosa na koji nailazi, a u nekim područjima je dostupna samo čamcima za napuhavanje, objasnila je Elisabeth Byrs. No, u posljednjih tjedan dana vidjliv je napredak u pružanju pomoći što se može objasniti i boljom informiranošću s terena. Elisabeth Byrs je kritizirala i mianmarsku vlast rekavši da su "ovi podaci ipak tek procjene i ne odnose se na pomoć koju pruža vlast Mianmara".

Ujedinjeni narodi se nadaju da će dostaviti opremu za hitni smještaj za 40 posto unesrećenih za četiri do šest tjedana.

Ujedinjeni narodi i zapadne nevladine organizacije se nadaju da će mianmarska hunta održati obećanje i dopustiti ulazak i rad svim stranim humanitarcima.

Mianmarske vlasti procjenjuju da je jedna od najtežih prirodnih katastrofa koja se dogodila 2. i 3. svibnja odnijela 133.600 života i izazvala štete u vrijednosti od 10,7 milijardi dolara.


Vezane vijesti

Povijesno putovanje Europom

Povijesno putovanje Europom

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi pošla je u srijedu ujutro iz Yangona u povijesno putovanje Europom, gdje će napokon održati govor kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika