29.05.2008. / 13:35

Autor: Hrvoje Šimičević

Incident u zagrebačkom naselju

Stanari Savice žele stopirati radove Zagrebgradnje

Tridesetak stanara od jutros prosvjeduje na Savici zbog gradnje dvaju stambenih objekata, ističući kako je gradnja istih započela prije dobivanja građevinske dozvole. Vlasnik izvođača Zagrebgradnje ističe kako imaju puno zakonsko pravo na nastavak projekta

Tridesetak stanovnika zagrebačkog naselja Savica od jutros prosvjeduje na poprištu izgradnje dvaju zgrada od po devet katova, ogorčeni nastupom gradskih vlasti, Ministarstva graditeljstva i drugih mjerodavnih tijela jer ističu da je riječ o višemjesečnoj intenciji izvođača radova, tvrtke Zagrebgradnja, da podignu objekte bez građevinske dozvole. Stanari obližjih zgrada i dalje su na mjestu gdje nekoliko kamiona i mješalica nastavlja radove, a dosadašnji miran prosvjed umalo je kulminirao u incident. Naime, nekoliko je stanovnika svojim automobilima prepriječilo prolazak kamionima, i ne žele odstupiti. "Policija je bila tu jutros, ali nakon što su im pokazali neke dozvole, oni su otišli", priča nam jedan od stanara, Gvido Hornik, koji je, kako kaže, u nekoliko navrata zvao nadležna državna tijela da izađu na teren, što oni do sada nisu napravili.

"Cjelokupni slučaj sam prije dva dana prijavio inspekciji. Međutim, oni su odbili izaći na teren, već su me uputili u njihovu središnjicu da potpišem neke dokumente prije same intervencije. Žalosno što se može vidjeti u medijima kako nadležno Ministarstvo svakodnevno ruši bespravno izgrađene molove, a kad je riječ o sumnjivoj izgradnji dvaju objekata u Zagrebu, oni se oglušuju. Kao primjer, na poprištu izgradnje nije postojala ni tabla s imenima izvođača radova", kazao je Hornik. Ipak, na Savici je jutros bila predstavnica izvođača radova, koja je ustvrdila kako se radovi posve legalno odvijaju, jer za to imaju sve dozvole. Međutim, upućeni u tematiku ističu kako je ovaj posao započet prije nego li su dobili zeleno svjetlo, točnije, građevinsku dozvolu.

Naime, iako je projekt započeo prije nekoliko mjeseci, cjelokupni slučaj uzburkao je duhove prije mjesec i pol dana, kad su izvođači radova započeli ograđivati prostor Lastovske ulice, od brojeva, 22 do 36. "Tada je na naš poziv policija prvi put izašla na teren. Nakon što su uvidjeli kako nemaju građevinsku dozvolu, inspekcija je stopirala cjelokupni proces", ističe Hornik, navodeći kako je dozvola dobijena prije mjesec dana, dakle nakon što su započeli s sanacijom terena.

Vlasnik Zagrebgradnje Branko Vojnović je potvrdio kako je inspekcija zaista stopirala radove, jer je Zagrebgradnja tada čekala građevinsku dozvolu, a isti su nastavljeni nakon što je dozvola nedavno dobivena. Međutim, stanari se pribojavaju drugog nepredviđenog problema. "Radovi bi mogli uzrokovali opasnost od urušavanja, osobito na sjevernoj strani izgradnje", kaže Hornik. S druge strane, Zagrebgradnja demantira takve tvrdnje, ističući kako nema govora o opasnosti od urušavanja, jer je analizom utvrđeno da je teren u potpunosti siguran za ovakav projekt. Također, ističu da ne namjeravaju stopirati radove jer se radi o potpuno legalnom i legitimnom projektu.

Vojnović: Imamo sve dozvole za gradnju

"Uopće ne znam da li ima smisla komentirati ovakvo postupanje građana. Mi smo od Grada uredno dobili sve dozvole i prema tome imamo puno legalno i legitimno pravo da nastavimo s gradnjom. Ispoštovali smo sve procedure i ne narušavamo ničiju privatnost. A to što određeni nasilni građani nastoje napraviti, zbilja ne bih komentirao", kazao je čelni čovjek Zagrebgradnje Branko Vojnović.

Zagrebgradnja u medijskom fokusu nakon afere VrbaniIzvođač radova Zagrebgradnja, tijekom ljeta prošle godine razmijenio je s Gradom više od dvadeset tisuća kvadrata zemljišta. Sestrinska tvrtka rečenog poduzeća, Geoprojekt, davao je zemljište za javne namjene, a dobivao građevinska zemljišta, od kojih najviše kvadrata na Vrbanima i Savici. U fokus javnosti, Zagrebgradnja je došla nakon afere vezane uz zagađenu vodu na Vrbanima, koja je na koncu dovela do istrage, a Grad je krivnju svaljivao upravo na izvođače. Međutim, Vojnović je tvrdio kako je u nekoliko navrata uz priloženu dokumentaciju upozoravao resorne gradske urede kako je s instalacijama njegove tvrtke sve u redu, ali nije sa zagrebačkom vodom.

Kao što je poznato, prije dva mjeseca inspekcija je dokazala da je zagađenje uzrokovano nepažljivo postavljenom izolacijom, a prošli su mjesec Zagrebgradnja i Geoprojekt tražili izuzeće sudskog vještaka Žarka Željka, koji je prvi izašao u medije s ovim informacijama, a na način koji su smatrali neprimjerenim. Mjerodavna inspekcija za sada nije decidirano utvrdila prave krivce, dok predstavnica stanara Ljiljana Maravić-Pirš dovršava pisanje iznimno opsežne tužbe koju će uskoro predati Općinskom građanskom sudu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika