30.05.2008. / 11:29

Autor: Hrvoje Šimičević

Amazonski narod

U Brazilu otkriveno potpuno nepoznato pleme

Pleme je uočeno i fotografirano iz zraka. Utvrđivanje njihovog postojanja, smatraju znanstvenici, doprinjeti će njihovoj budućoj protekciji od civilizacije i bolesti na koje nemaju izgrađen imunosni sustav

Prelijetajući za sada netaknutim dijelovima Amazonske prašume, zrakoplov brazilskih vlasti uočio je na čistini naselje i nekoliko desetaka pripadnika za sada nepoznatog plemena. Na fotografijama koje su snimili, vidi se plemenski narod, premazan crvenim bojama, kako svojom opremom nužnom za preživljavanje (kopljima i strijelama) u ratničkom stavu 'dočekuju' uljeze.

Snimke su napravljene na granici između Brazila i Perua, a znanstvenici predviđaju kako se na tom području nalazi stotinjak potpuno izoliranih plemenskih zajednica. Brazilska vlada ističe kako je namjera budućih ekspedicija, ali i ovog preleta koji je prilično uznemirio pleme, uz dokazivanje postojanja još jednog za sada nepoznatog naroda, prvenstveno i njihova zaštita, prenio je BBC.

Naime, sve većom eksploatacijom prašumskog terena i približavanjem civilizicije, dolazi do velikog rizika od izumiranja ovih zajednica, što se pokazalo u brojnim primjerima iz 20. stoljeća. S druge strane, prijeti im i opasnost od jednostavnog doticaja sa drugim zajednicama koje ne žive u Amazoniji, zbog podložnosti bolestima na koje nisu imuni.

"Napravili smo tih nekoliko preleta kako bi pokazali njihove nastambe, da su tamo ili jednostavno da postoje", kazao je Jose Carlos dos Reis Meirelles Junior, službenik brazilske vlade, zadužen za pitanja tamošnjih domorodačkih zajednica. "Ovo je iznimno bitno, jer smo potvrdili dosadašnje sumnje u njihovo postojanje", dodao je Meirelles.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika