03.06.2008. / 08:27

Autor: Plamenko Cvitić

Diplomacija

Dogovorena imenovanja novih ambasadora

Među nekoliko desetaka veleposlanika kojima tijekom ljeta istječu mandati bez sumnje najvažniji su oni koji će biti novi predstavnici Republike Hrvatske u Rusiji, Srbiji i Njemačkoj. Novi veleposlanik u Moskvi postaje Nebojša Koharović koji je do sada bio akreditiran u Varšavi, a iz Sarajeva u Beograd odlazi Josip Vrbošić. Riječ je o HSLS-ovim kadrovima, koji su u Ministarstvo vanjskih poslova ušli u vrijeme tzv. trećesiječanjske vlade.

Dugogodišnji diplomat Željko Kuprešak bit će novi ambasador u Poljskoj, a izgleda kako će Hrvatska uskoro ipak otvoriti veleposlanstvo na Kosovu, kamo odlazi Zlatko Kramarić.

Iz Berlina odlazi Vesna Cvjetković-Kurelec, nekadašnja bliska suradnica Dražena Budiše. Ona želi preuzeti veleposlanstvo u Ateni, a jedan od argumenata koji koriste zagovornici Vesne Cvjetković-Kurelec glasi da je bila profesorica na Filozofskom fakultetu i govori grčki jezik. Grčku će napustiti Neven Madey, dugogodišnji karijerni diplomat, koji bi trebao postati veleposlanik pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, što je do sada obnašao Vladimir Matek. U nadolazećoj diplomatskoj rošadi, Matek se vraća u ministarstvo gdje će biti koordinator Vlade s hrvatskim predstavnicima u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Nacionalovi diplomatski izvori smatraju kako kadrovske rotacije potvrđuju uspješan dogovor Stipe Mesića i Ive Sanadera. Ipak, najveći Mesićev uspjeh je imenovanje dosadašnjeg veleposlanika pri NATO-u Davora Božinovića na položaj državnog tajnika, koji je do sada obnašao Željko Kuprešak. Mesić je nezadovoljan i učincima gospodarske diplomacije, i moglo bi se dogoditi da na to mjesto Andree Gustović-Ercegovac, pomoćnice ministra za gospodarsku suradnju, dođe neki snažniji diplomat.

Vezane vijesti

Nerealna predizborna koncepcija 'I Europa i Kosovo'

Nerealna predizborna koncepcija 'I Europa i Kosovo'

Srpski ministar vanjskih poslova, Vuk Jeremić, rekao je kako će dva glavna diplomatska prioriteta Srbije u budućim razgovorima biti Europska unija i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika