03.06.2008. / 08:40

Autor: Hrvoje Šimičević

Napad na novinarske slobode

Pretučen novinar Dušan Miljuš

Miljuša, novinara koji više od dva desetljeća piše o organiziranom kriminalu i podzemlju, maskirani su napadači dočekali i pretukli palicama isprede njegove zgrade

Poznatog novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša, koji više od 20 godina piše o organiziranom kriminalu i mafiji, sinoć su oko 20.15 sati palicama pretukli zasad nepoznati maskirani napadači ispred njegove zgrade na Remetinečkoj cesti. Miljuš je potom hospitaliziran na Rebru, gdje su mu dijagnosticirani prijelom lijeve ruke, potres mozga i ozljede lica.

Iako je pretrpio teške ozljede, Miljuš je u bolnici bio pri svijesti, piše Jutarnji list, ističući kako se ničega ne sjeća.

"Sve se dogodilo jako brzo. Napadači su mi prišli s leđa, osjetio sam udarac, pao i izgubio svijest. Kada sam došao k sebi, saznao sam od susjeda da su me napala dvojica koji su pred kuću stigli motorom. Imali su na glavi kacige pa im je bilo nemoguće vidjeti lica. Sada se osjećam vrlo loše, boli me glava", kazao je za Jutarnji Miljuš.

Napad je vidio jedan od njegovih susjeda, koji je počeo vikati, što je otjeralo napadače. No, iako su imali motociklističke kacige, što upućuje da su vjerojatno pobjegli motorom, policija to sinoć nije mogla sa sigurnošću potvrditi. Tijekom očevida policija je osim razgovora s Miljušem, pretraživala širi teren oko zgrade, tražeći bilo što, što bi se moglo povezati s napadačem.

Miljuš je posljednjih nekoliko mjeseci bio izvrgnut brojnim prijetnjama, a pretpostavlja se da je riječ o osobama iz kriminalnog miljea o kojima je u zadnje vrijeme pisao. Podsjetimo, nakon što je krajem prošle godine ubijen Davor Zečević, među osmrtnicama Večernjeg lista je objavljen plaćeni oglas Zečevićeve sestre u kojem ga je optužila “da u državi vodi glavnu riječ i ponižava institucije Republike Hrvatske te obmanjuje javnost”. Također, intenzivno se bavio i slučajem akcije Viking, kad su otkrivene veze balkanskih krijumčara bombi za švedsku mafiju, nakon čega je objavljivao imena protagonista.

Političari: Ovo je napad na slobodu medijaNapad na Miljuša oštro su osudili političari, medijski djelatnici i članovi nevladinih organizacija. Ministar zdravstva Davor Milinović kazao je kako je 'napad na novinara, napad na slobodnu riječ'. Slično su se na ovaj slučaj osvrnuli i ministar vanjskih poslova Goran Jandroković, potpredsjednik Vlade Damir Polančec, te drugi eminentni političari.

Predsjednik HHO-a Ivo Banac istaknuo je kako ovaj primjer pokazuje 'do koje mjere organizirani kriminal želi zaustaviti istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj'. "To se ne smije ponoviti. Dosta je toga da policija stoji i gleda, ništa ne poduzima, u takvim slučajevima", kazao je Banac.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika