03.06.2008. / 14:03

Autor: Hrvoje Šimičević

Reakcije na novi granični režim o hrani

Češki mediji: Odluka Hrvata je skandalozna

Dok Češka javnost i dalje proziva Hrvatske vlasti za izravno šikaniranje zemalja koje tradicionalno u najvećem broju posjećuju Jadran, nadležna Ministarstva su, s obzirom na recentnu retoriku, sve dalje rješavanju problema

Nedavna odluka hrvatskih vlasti da je turistima zabranjeno unositi mesne i mliječne proizvode i daje ostaje jedna od najaktualnijih tema pred nadolazeću turističku sezonu, u zemljama koje su tradicionalni posjetitelji Jadrana. Češki mediji ovih su dana digli priličnu buku zbog spomenute odluke, nazvavši je skandaloznom, a današnje "Pravo" piše o njoj kao o primjeru 'šikaniranja', ističući kako se radi o nastojanju hrvatskih vlasti da bogate zapadne turiste 'filtriraju' naspram istočnoeuropskih država, čiji je standard znatno niži, i koje.

Iako je nakon reakcije nekoliko država koje su tražile dodatna objašnjenja o uvođenju novog zakona došlo do reakcija resornih Ministarstava, te najava razgovora na relaciji ministra turizma Damira Bajsa te ministra poljoprivrede Božidara Pankretića, za sada je izvjesno kako ovaj stroži režim ostaje u primjeni. Iz Ministarstva poljoprivrede, odgovornog za donošenje, odnosno ukidanje Pravilnika o zabrani unosa hrane i dalje ističu kako nema razloga za odgodu.

Najglasniji protivnici spomenutoj odluci najviše zamjeraju službenom Zagrebu donošenje ovakvog propisa Europske unije u zemlji koja nije još u Uniji, te se pitaju se taj propis odnosi i na Čehe, kao i na druge građane iz zemalja EU-a, kada se taj propis u primjeni u EU-u ne odnosi na druge zemlje Unije. I dok je primjerice Češka veleposlenica u Splitu Veronika Honcova, odmah po stupanju režima na snagu, odaslala pismenu primjedbu na adresu Slovenije kao predsjedavajuće zemlje EU, posljedice sporne odluke već su očigledne kod onih koje najviše pogađa; turista.

Naime, u samo jednom danu, čak 10 posto predbilježenih Čeha koji su namjeravali ljetovati na hrvatskom dijelu Jadrana, otkazalo je svoje aranžmane tamošnjoj agenciji AGMA. Sve je više izražena bojazan čeških turističkih posrednika, ali i hrvatskih hotelijera, zbog predviđanja da će najmanje 100 tisuća Čeha namjerno bojkotirati Hrvatsku koja je do sada bila tradicionalna turistička destinacija. Udruženje čeških turističkih agencija kao jedan od scenarija ističe da će nova 'zabrana' pogoditi najmanje dvije trećine od 800 tisuća prosječnih posjetitelja, jer oni u prosjeku ljetuju u apartmanima, pripremajući sami namirnice, koje donose iz Češke jer su znatno jeftinije.

Gorenavedena češka putnička agencija, tek je jedna od brojnih orijentiranih na hrvatsko primorje, a ovakav bi trend, ističu, mogao dugoročno utjecati na propast istih, ali i opadanje interesa čeških turista za Hrvatsku, te njihovo preusmjeravanje na destinacije poput Italije, Turske ili Egipta. "Zabrana je usmjerena isključivo protiv "nekvalitetnih" turista koji osim nas uključuje i Slovake, ali i o Mađare, o kojima svake godine izvještavaju hrvatski mediji", piše "Pravo".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika