05.06.2008. / 14:14

Autor: Nina Tomljanović, Hrvoje Šimičević

Nuklearna elektrana Krško

Kvar u elektrani će do subote biti popravljen

Prema Rožmanovim riječima, svi postupci od utvrđenja kvara su provedeni u skladu s normalnom procedurom i ni danas, kao ni jučer nema apsolutno nikakva razloga za paniku niti za ikakve posebne sigurnosne mjere

Direktor nuklearne elektrane Krško, Stane Rožman danas je na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u elektrani izvijestio kako je nuklearna elektrana trenutačno zaustavljena te da bi kvar trebao biti popravljen do subote ujutro, a cijelo postrojenje u punoj funkciji u utorak navečer ili srijedu."Reaktor i cijela elektrana zaustavljeni su sinoć u 20 sati, reaktor je ohlađen i teku pripreme za pražnjenje primarnog sustava što je preduvjet za popravak kvara", rekao je Rožman te dodao kako popravak namjeravaju početi sutra u 6 sati ujutro te da očekuju da će posao biti gotov za 24 sata.

Direktor NEK-a je kazao da će popravak u puni pogon trajati od prilike koliko i put do popravka, pa u elektrani predviđaju punu sinkronizaciju NEK-a s mrežama u utorak navečer ili srijedu ujutro.

Prema Rožmanovim riječima, svi postupci od utvrđenja kvara su provedeni u skladu s normalnom procedurom i ni danas, kao ni jučer nema apsolutno nikakva razloga za paniku niti za ikakve posebne sigurnosne mjere.

U NEK-u smatraju kako je kvar odnosno ispuštanje vode iz primarnog kruga hlađenja reaktora neuobičajeno događanje."Taj je događaj neuobičajen samo toliko što tri godine nije bilo nikakvog odstupanja od normalnih parametara, a zapravo spada u krug očekivanih događaja za koje smo pripremljeni", rekao je Stane Rožman.

Kvar u nuklearci Krško, Hrvatska doznala posljednja

Naime, utvrđeno je kako se radilo o kvaru kod ispuštanja vode iz primarnog sustava u sigurnosni bazen, uslijed popuštanja jedna brtve na rashladnom sustavu. Međutim, iako je već oko 18 sati snaga reaktora u Krškom već je bila spuštena na samo 22 posto, ostaje kuriozitet kako je Hrvatska strana, koja je suvlasnik Nuklearne elektrane Krško, o incidentu saznala tek preko medija, oko 19 sati, doznaje Večernji list.

Slovenci su pak objavili kako nema straha od nikakve havarije, ali prije toga, kvar iz Krškog prijavljen je austrijskoj službi za zaštitu od zračenja u Krškom kao obična vježba. O kvaru su doznale sve članice EU sustavom ranog uzbunjivanja ECURIE, a putem sustava EMERCON obaviještena je i Međunarodna agencija za atomsku energiju, dok su Slovenci o slučaju obavijestili Hrvatsku elektroprivredu oko 16 sati.

Slovensko osoblje krenulo je u analizu težine kvara oko 20 sati, dok će se na popravak čekati do sutra, zbog potpunog hlađenja reaktora. Za sada nije poznata količina rashladne tekućine koja je iscurila, no poznato je da je tekućina istekla brzinom od 2,4 kubična metra po satu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika