05.06.2008. / 12:32

Autor: Hrvoje Šimičević

Tadićeva koalicija Socijalistima

Poništavanje beogradskog ugovora za poziciju predsjednika Skupštine

Nadolazećeg tjedna Srbija bi konačno mogla dobiti nekoliko odgovora, usko povezanih uz pitanja o novoj vlasti na nacionalnoj razini. Beogradski Blic piše kako su im Demokrati, ukoliko SPS poništi dogovor s Nikolićem i Koštunicom o lokalnoj vlasti u Beogradu, spremni ponuditi mjesto predsjednika Skupštine

Koalicija koja je okupljena oko Demokratske stranke početkom će sljedećeg tjedna započeti sa konkretnim pregovorima s Socijalističkom partijom Srbije; političkom opcijom koja se nenadano promaknula u neminovan faktor u formiranju Vlade za oba 'politički' suprostavljena tabora-Tadićeve koalicije i radikalnih struja, predvođenih Šešeljevom Srpskom radikalnom strankom i DSS-om Vojislava Koštunice.

Dosadašnjom retorikom dalo se zaključiti kako će, ponukani pragmatičnim razlozima, bivši Miloševićevi socijalisti, "ideološki umiveni", premostiti suprotstavljena stajališta koja dijele s proeuropskim snagama, te im se naposljetku sa svojim glasovima priključiti u formiranju Vlade.

Međutim, recentno koaliranje predsjednika Socijalista s Radikalima i Koštunicom u Beogradu, jedan je od neprihvatljivih elemenata Demokratskoj stranci, koja navodno u zamjenu za poništenje rečenog sporazuma, osim gradonačelničke pozicije SPS-ovom potpredsjedniku Žarku Obradoviću nudi i mjesto predsjednika Skupštine Srbije. Time Demokrati žele Socijalistima dati do znanja kako su spremni na oveće kompromise u slučaju prihvaćanja njegovih uvjeta. Onih kadrovske prirode, piše beogradski Blic.

Obradović je inače na glasu kao jedan od stranačkih pripadnika koji se od početka protivio suradnji s Tadićem, ali to mišljenje s njim ne dijele oni koji zapravo o koaliciji odlučuju: većina od 12 članova Predsjedništva SPS-a, spremni na ovakve i slične kompromise.

Obradović je pak pred izbore, govoreći o potencijalnim partnerima, nekoliko puta ponavljao kako će stranka čiji je član pregovarati najprije s radikalima, a potom s nekim koga su podržavali na nacionalnom nivou, točnije Koštuničin DSS. Obje (ovaj put ujedinjene) opcije već su pregovarale s Socijalistima. Sljedeći će tjedan pokazati hoće li ponuda Tadićeve koalicije "Za europsku Srbiju" imati adute dovoljne da se Socijalisti (još jedan put) predomisle.

Vezane vijesti

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Konzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s parlamentarnim strankama o formiranju nove srbijanske vlade nastavljene su u srijedu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika