06.06.2008. / 18:51

Autor: Hrvoje Šimičević

Suđenje generalima u Haagu

Svjedok Forand promijenio mišljenje

U svjedočenju pred Tribunalom, general Alain Forand više nije ustrajao na prijašnjim izjavama da za razliku od Hrvata, Srbi nisu granatirali gradove. Forand je kazao kako nije pretjeravao u svojim izvještajima o stanju na terenu, istaknuvši kako je izvještaje radio na temelju informacija koje je dobivao

Posljednjeg dana svjedočenja pred haškim sudom u svojstvu svjedoka optužbe u postupku protiv hrvatskih generala, umirovljeni general Kraljevske 22. regimente Kanadske vojske Alain Forand više nije ustrajao na prijašnjim izjavama da za razliku od Hrvata, Srbi nisu granatirali gradove. Forand, koji je tada bio zapovjednik snaga UN-a u Sektoru jug, na dan početka Oluje u izjavi za CBS kazao je kako Srbi nisu granatirali gradove. Međurim, nakon što mu je odvjetnik generala Markača Tomislav Kuzmanović predočio izvješća o stanju u Sektoru jug u kojem su vidljivi obostrani napadi, Florand je kazao: "izgleda da je bilo tako".

Obrana je nastojala tonskim zapisima pokazati kako je Forand konstantno mijenjao mišljenje o broju mrtvih i progonjenih. Puštena je tonska izjava zapovjednika kanadske kopnene vojske generala potpukovnika Andrewa Leslieja za CBC News iz 2003. u kojoj je procijenio da je u napadima HV-a na civilne ciljeve bilo između 10 i 25 tisuća mrtvih. Forand je rekao da on nikad nije koristio tu brojku, istaknuvši kako Leslijeve procjene nisu bile pretjerane. "Imao sam povjerenje u njegove procjene, on je bio topnički časnik", kazao je Forand.

Na pitanje da li je ikada namjerno pretjeravao u svojim izvještajima o stanju na terenu, Forand je kazao kako nije, istaknuvši kako je izvještaje radio na temelju informacija koje je dobivao. Za ljude koji su bili evakuirani iz kninske bolnice u bazu, kazao je da je među njima bilo vojno sposobnih. Na pitanje Kehoa smatra li da je prebacivanjem vojnika prekršen mandat UN-a, odgovorio je da to, ako se radi o bolesnim ili ranjenim vojnicima, onda spada u humanitarne razloge.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika