09.06.2008. / 16:59

Autor: Hrvoje Šimičević

Trend koji je sve izraženiji

U istočnoj Njemačkoj ultra-desne stranke sve popularnije

Neonacistička stranka NPD na recentnim je lokalnim izborima u Saskoj zabilježila četverostruko bolje rezultate za razliku od izbora prije četiri godine. U dijelu Njemačke koji ima oko 2,9 milijuna stanovnika, NPD je osvojio 5,1 posto glasova, što im je dostatno da u svakoj lokalnoj vlasti nekim dijelom sudjeluju u donošenju odluka

U istočnonjemačkoj saveznoj pokrajini Saskoj, desetoj po veličini u Njemačkoj, predstavnici ljevice i liberalnih struja sve više izražavaju konsernaciju zbog političke činejnice da su rigidne ultradesne opcije iz mjeseca u mjesec sve snažnije, a to prvenstveno pokazuju statističke brojke.

Naime, neonacistička stranka NPD (Nacional-demokratska partija Njemačke) u svakoj lokalnoj zajednici ima izabranih i do nekoliko vijećnika, dok u nekim gradovima Saske NPD-u pripada brojka od jedne četvrtine zastupnika. Recentne brojke su rezultati lokalnih izbora, održanih nedavno na ovim područjima, a analitičari ističu kako je to znatniji, ali ne i prvi pokazatelj kako građani u sve većem broju daju podršku nacionalističkim strujama.

"Za NPD više ne glasuju samo frustrirani birači, nego ova stranka u Saskoj ima svoje stalne pristaše", ustvrdio je neovisni kandidat Olaf Erlich, gradonačelnik gradića Reinhardtsdorf-Schoena u kojoj je NPD osvojio više od četvrtine glasova.

Naime, u dijelu Njemačke koji ima oko 2,9 milijuna stanovnika, NPD je osvojio 5,1 posto glasova, što im je dostatno da u svakoj lokalnoj vlasti određenim dijelom sudjeluju u donošenju odluka. Sam rezultat je četverostruko bolji nego li na lokalnim izborima 2004. godine, jer su s 41 tisuću tadašnjih glasova, sada dobili podršku 160 tisuća građana.

Analizirajući postojeću političku sliku Saske, njemački Spiegel ističe kako je NPD tek jedna od ultra desnih stranaka koja već godinama polako nastoji pronaći svoje mjesto u njemačkom političkom establišmentu, barem što se tiče dijelova Njemačke u kojoj tradicionalno najviše glasova dobivaju demokršćani te stranke desnog centra.

Tako su, unatoč suprotnim prognozama, u izborima početkom godine trrijumfirali Demokršćani (CDU), Angele Merkel , osvojivši 39,5 posto glasova, dok je stranka "Ljevica", svojevrsna nasljednica postokomunističkog PDS-a osvojila 18, 7 posto glasova.

Što se tiče glavnog središta Dresdena, tamo je NPD razmjerom glasova 2004. godine dobio 8 zastupničkih mjesta, dok također neke druge izraženo desne opcije imaju svoje zastupnike u parlamentima Brandenburga ali i Mecklenburga u Zapadnoj Pomeraniji-pokrajinama također smještenim na istoku Njemačke.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika