09.06.2008. / 18:34

Autor: Hrvoje Šimičević

Posljedice porasta cijena nafte

Prosvjedi i nasilje autoprijevoznika u Europi i Aziji

Nemiri i štrajkovi te intervencije specijalnih policijskih postrojbi zabilježene su osim u zemljama Europske unije i u azijskim državama. Sindikati i autoprijevoznici od država traže intervenciju u kontekstu ublažavanja porasta cijena goriva, koji je u posljednjih godinu dana porastao za 35 posto

Autoprijevoznici i ribari i dalje nastavljaju s prosvjedima i štrajkovima, praćenim blokadama prometnica i luka, zbog povećanja cijena goriva. Štrajk kod autoprijevoznika u Španjolskoj i Portugalu deklariran je kao neograničen, a u znak prosvjeda na nekim su prometnicama formirane kolone od osam kilometara. Nekima od prijevoznika koji su se oglušili na štrajk, njihove kolege razbijali su prednja stakla i svjetla.

"Nitko ne zarađuje dovoljno novca za hranu: ni vozači kamiona ni ribari i netko mora pronaći rješenje", rekao je Jaime Diaz, predsjednik španjolske Konfederacije za cestovni prijevoz, koji, kao i sindikati, poziva Vladu na intervenciju u kontekstu ublažavanja porasta cijena goriva, koji je u posljednjih godinu dana porastao za 35 posto, prenose agencije.

Oglasili su se i političari dvaju država u kojem spomenuto stanje ne jenjava, a neki od njih izravno su kao glavne krivce povećanja nafte prokazali tijela Europske unije. Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero okrivio je u subotu Europsku središnju banku za rast cijena nafte i tržišne kamate i tvrdi da je njezin predsjednik Jean Claude Trichet trebao pokazati veću razboritost.

Ništa drugačije nije ni u Aziji, kontinentu posebno osjetljivom na ovakve drastične mijene. Međutim, kriza je s najsiromašnijih područja, prešla i na rapidno rastuća gospodarstva Indije, Malezije i Indonezije, gdje prosvjednici pozivaju Vlade da intervencijom ublaže rast cijena nafte, koja je dostigla rekordnih 139 dolara po barelu.

Vodeni topovi, palice i suzavci dio su svakodnevnice u Kašmiru, a južnokorejski vozači kamiona zbog istih razloga vrše pritisak na novog predsjednika, koji bilježi znatnu nepopularnost zbog nedavno uvedenih reformi u gospodarstvu.

G8 članice pozvale na povećanje proizvodnje nafte i gradnju nuklearnih elektrana
U nastojanju da pronađu rješenje za globalnu krizu uzrokovanu prvenstveno povećanjem cijena nafte, jučer su se u japanskom Amoliju susrele države koje tvore skupinu G8, te Kina, Indija i Južna Koreja. Konsenzusom je zaključeno da je potrebno povećati investicije u obnovljive izvore energije i alternativnu energiju. Međutim, razilaženje u stavovima kod najmoćnijih zemalja svijeta najizraženije se pokazalo u slučaju politike subvencioniranja cijena goriva.

Pozvavši proizvođače na povećanje proizvodnje nafte, članice G8 kao jedno od rješenja istaknule su nuklearnu energiju, koja je na globalnoj razini sve poželjnija. Jedan od razloga je nastojanje da se smanji efekt staklenika u nadolazećim desetljećima, istaknuto je na sastanku, prenijele su agencije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika