Objavljeno u Nacionalu br. 656, 2008-06-09

Autor: Maroje Mihovilović

Razvod koji je potresao Francusku

Chic ministrica na udaru zbog islama

Francusku ministricu pravosuđa Rachidu Dati optužuju da je francuski pravni sustav podredila islamskom pravu zbog spornog slučaja u Lilleu

Rachida Dati dijete je siromašnih roditelja, Alžirca i Marokanke; na snimci s ministrom vanjskih poslova Bernardom CouchneromRachida Dati dijete je siromašnih roditelja, Alžirca i Marokanke; na snimci s ministrom vanjskih poslova Bernardom CouchneromPred građanskim sudom u Lilleu vodio se razvod braka koji je sad u središtu pozornosti francuske javnosti. Zbog njega se na udaru kritika našla Rachida Dati, 43-godišnja ministrica pravosuđa, prva osoba afričkog podrijetla u vrhu francuske vlade.

Lani su se u Lilleu vjenčali inženjer sjevernoafričkog podrijetla u tridesetim godinama i desetak godina mlađa studentica više medicinske škole, također sjevernoafričkog podrijetla. Nakon što su se mladenci povukli sa svadbe na prvu bračnu noć, mladoženja je sav uzrujan izletio iz bračne sobe i svatovima rekao da je ogorčen jer mu supruga nije djevica, kako je prije braka tvrdila. Preko odvjetnika je pokrenuo zahtjev za razvod braka, a sud u Lilleu početkom travnja donio je odluku da se brak razvrgne.

Nekoliko tjedana poslije neke su novine tvrdile da je to skandal jer ispada da žena mora biti nevina kad ulazi u brak. Druge su se pak više usredotočile na vjerski aspekt, upozoravajući da je mladoženja nedavno pristupio ekstremnoj struji islama, koja ima vrlo stroga pravila o braku i nevinosti mladenke, a francuski je sud napadnut da nedopustivo brani ortodoksni islam i krši ženska prava. Ministrica za useljenička pitanja Fadela Amara izjavila da je ta presuda “fatva protiv ženske emancipacije”, a autorica knjiga o islamu u Europi Dounia Bouzar ocijenila je: “Ovo je trijumf islamskih fundamentalista i pobjeda onih koji islam vide kao arhaičnu religiju koja se prema ženama loše ponaša. Čini mi se da je sudac želio pokazati poštovanje prema islamu, ali je zapravo pokazao poštovanje prema fundamentalistima.”

Fadela Amara, ministrica za useljenička pitanja, protivnica je presude o poništenju braka iz LilleaFadela Amara, ministrica za useljenička pitanja, protivnica je presude o poništenju braka iz LilleaBrojni političari slijeva i zdesna osudili su presudu. Lijevo orijentirani promatrali su stvar iz aspekta ljudskih prava, štiteći mladu ženu i njezino pravo izbora u seksualnom životu. Desničari su pak presudu razmatrali više u kontekstu povećanja broja islamskih useljenika u Francuskoj i sve većeg utjecaja islama na francusko društvo, te zahtijevali da se pred francuskim građanskim sudom pravda ne donosi u skladu s islamskim nazorima. Bilo je i tvrdnji da se tom presudom zadire u sekularnu razdvojenost vjere i države. Čuli su se i zahtjevi da država pred sudom u Lilleu ospori presudu. Počeli su pritisci na ministricu pravosuđa Rachidu Dati, u čijoj je to ingerenciji da pokrene taj postupak. Ona je to isprva odbila, pa su je napali da ne želi intervenirati jer je i sama iz sjevernoafričke islamske obitelji.

Ali kad je presuda, bez otkrivanja identiteta stranaka u sporu, prije nekoliko dana objavljena u tisku, pokazalo se da se sud vodio drukčijim pravnim razlozima. U presudi se nigdje ne spominje išta u vezi s vjeroispoviješću osoba u sporu, čak ni sama riječ religija, ni islam, a ni pojam djevičanstvo nije ključan u presudi, nego je riječ o povjerenju. Prema članku 180 francuskog građanskog zakonika brak se može razvrgnuti ako jedan od supružnika prije braka lažno prikaže neku od svojih “bitnih kvaliteta”. U zakoniku se ne spominju konkretne situacije u kojima se brak zbog predbračne laži može razvrgnuti, ali u dosadašnjoj sudskoj praksi taj se članak primjenjivao kad je jedan od supružnika zatajio izvanbračno dijete, prethodni brak, impotenciju ili prostituiranje. Nekoliko puta supružnici katoličke vjeroispovijesti dobili su razvod ako im je partner zatajio da je razveden, što je za katolike neprihvatljivo.


Sud u Lilleu ocijenio da je sporni brak “započet u laži”, da je mladenka zatajila partneru nešto što mu je bilo važno za brak te da zbog toga brak može biti razvrgnut. Štoviše, utvrđeno je da obje strane žele razvod. Mladenkin odvjetnik izjavio je da njegova klijentica nije htjela da slučaj postane javan, niti ga je ona dala javnosti na uvid. Naprotiv, ona želi da se mediji prestanu baviti tim slučajem, da se on što prije završi i zgraža se kako sada mnogi javno razmatraju taj slučaj umjesto nje. Ministrica Rachida Dati razmotrila je sve argumente i odlučila djelovati u interesu obiju stranaka, zaključivši da se država ne smije miješati u taj brak kad ga ionako oboje žele razvrgnuti. Neki njezini prijatelji rekli su da je svim srcem na strani mlade žene i da je tako odlučila i stoga da se ona što prije riješi zatucanog muža, za kojeg je doznala da je takav prve bračne noći. Neki su mediji podsjetili da je i sama Rachida Dati imala doživjela nešto slično. Prije 20-ak godina, kad je počinjala pravničku karijeru, na pritisak roditelja udala se za mladog Alžirca kojega je jedva poznavala. Taj brak, koji su dogovorile obitelji, nije funkcionirao pa je ona nakon nekoliko mjeseci nagovorila muža da se rastanu.

Rachida Dati na dvoru  saudijskog kralja Sauda, kamo je doputovala s predsjednikom Nicolasom SarkozyjemRachida Dati na dvoru saudijskog kralja Sauda, kamo je doputovala s predsjednikom Nicolasom SarkozyjemPrvotna dluka Rachide Dati da ne osporava presudu iz Lillea primljena je u javnosti s negodovanjem. Sutradan je pak u parlamentu objavila da će se država žaliti na presudu, dok su joj oporbeni zastupnici vikali i zviždali, posebno kad je izjavila da presudu suda u Lilleu smatra pravno valjanom i da država ulaže žalbu zato da presuda bude još jednom razmotrena na višem sudu, da se potpuno razjasne sve okolnosti. Upozorila je da se taj slučaj ne smije iskorištavati za stigmatizaciju značajnog segmenta francuskog stanovništva, misleći na muslimane. Time je još više razjarila protivnike pa su se pojavili brojni zahtjevi da podnese ostavku. Ali ona to ne namjerava, a kao svojoj miljenici predsjednik Nicolas Sarkozy i sad ju je bezrezervno podržao.

Njezin otac potječe iz Alžira i radio je kao zidar. Majka Marokanka bila je nepismena i podizala 12 djece. Živjeli su u Chalon-sur-Saôneu u istočnoj Francuskoj u malom stanu u predgrađu punom useljenika. Ona je marljivo učila, ali i mnogo radila kako bi mogla financirati svoje školovanje: kao prodavačica u samoposluživanju, zatim je prodavala kozmetiku od vrata do vrata, radila kao kućna pomoćnica, završila birotehničku školu, radila kao računovođa u velikoj naftnoj kompaniji. Završila je i studij ekonomije i menadžmenta i zaposlila se u velikoj telekomunikacijskoj tvrtki. Specijalizirala se za financijsku revizoricu, ali i završila studij za suca te počela raditi na sudskim stečajevima. A 2002. upoznala je ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja, kojem se svidio njezin entuzijazam te ju je doveo u svoje ministarstvo kao savjetnicu za maloljetničku delinkvenciju, što se posebno tiče mladih useljenika u predgrađima, gdje je i ona živjela. Bila je 2006. i 2007. i Sarkozyjeva glasnogovornica u predsjedničkoj predizbornoj kampanji. Ipak je bilo poprilično iznenađenje kad joj je dao visoko mjesto ministrice pravosuđa. Na čelu tog ministarstva uvijek dosad bili su iskusni političari, jer su francuski suci vrlo odlučni u obrani svoje neovisnosti i sadašnjeg pravosudnog sustava, protiveći se svim pokušajima reforme pravosuđa.

Rachidi Dati Britanci su zamjerili što se na državnoj večeri s kraljicom pojavila odjevena u haljinu bez naramenicaRachidi Dati Britanci su zamjerili što se na državnoj večeri s kraljicom pojavila odjevena u haljinu bez naramenicaSarkozy je pak upravo mladoj Rachidi Dati dao zadatak da reformira pravosuđe, modernizira ga i učini djelotvornijim i racionalnijim, ali i uskladi s promijenjenim socijalnim prilikama u Francuskoj. Sarkozy zagovara zaoštravanje odnosa prema kriminalu, kao i Rachida Dati. Ona je već najavila da će zaoštriti odnos prema recidivistima u kršenju zakona, posebno kad je riječ o drogama. Počela je vrlo energično, a mnogima se to u ministarstvu nije svidjelo. Već prvih dana ostavke je dalo troje njezinih dotadašnjih suradnika, pa i njezin tajnik. Rekli su da to čine iz privatnih razloga, a tajnik je dodao da je jedan od razloga njegova odlaska i njezina “autoritarnost”. Zbog tih personalnih promjena čulo se i kako se ona na novom poslu “ne snalazi”. Potom su je napali zbog dva mlađa brata: lani u srpnju, samo dva mjeseca nakon što je postala ministricom, pojavili su se napisi koji su propitivali je li ona primjerena osoba da brani zakon kad ga krše članovi njezine obitelji. Njezin mlađi brat, 34-godišnji Jamal, osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog preprodaje droge, ali tužitelj u Nancyju tražio je strožu kazna jer je već kažnjavan. A 35-godišnji brat Omar našao se pod istragom zbog preprodaje marihuane. Mnogi su smatrali da su njezina mladost i podrijetlo hendikep, ali Sarkozy je bio uvjeren da su upravo to njezine prednosti, a i tako visokim položajem odaje priznanje ne samo njoj, nego se daje primjer i drugim sličnih socijalnih okolnosti kako francusko društvo prihvaća ljude koji se bore za sebe i dobrobit svoje zajednice.

Rachida Dati čak je bila napadnuta i da se nedolično, odviše seksepilno odijeva i krši protokol. Upravo ovih dana tvrdi se da njezina privrženost Sarkozyju nije samo politička i poslovna. Iz tiska upravo izlazi knjiga o Sarkozyjevoj romanci s trećom suprugom, talijanskom manekenkom Carlom Bruni, u kojoj je potanko opisana njihova strasna veza koja je za nekoliko mjeseci dovela do braka. Zbog obilja citata Carle Bruni može se zaključiti da je napisana uvelike na temelju njezinih otkrića. Spominje se i kako se useljavala u predsjedničku Elizejsku palaču i razgledavala privatne odaje s Rachidom Dati. Kad su došle do spavaće sobe, piše u knjizi, Carla Bruni je pokazala na veliki bračni krevet i rekla: “Ti si željela biti u ovom krevetu, zar ne?”

Političarka skromnih korijenaRachida Dati već je bila na udaru kritičara, jer je mnogi mrze i smatraju da nije zaslužila visoki položaj. Sarkozy je podržava ne samo zato što joj vjeruje, nego i zato što je ona simbol jednog aspekta njegove politike - otvaranja i najviših položaja u državi ljudima iz raznih dijelova društva, pa i onima vrlo skromnih korijena.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika