10.06.2008. / 08:42

Autor: Ivana Matić

Extra zona

Gala Svilan: "Još sam uvijek mala curica"

Dvadesetogodišnja kći glavnog urednika Nove TV Siniše Svilana i akademske slikarice Elle Svaline za Extru govori o tome kako je proživjela rastavu svojih roditelja, zašto je angažirala agenciju Midikenn za svoje javne nastupe te o prijateljstvu s Ellom Dvornik

Gala Svilan, dvadesetogodišnja kći Siniše Svilana, glavnog urednika Nove TV i akademske slikarice Elle Svaline, prošlog je mjeseca postala članica modne agencije Midikenn. Manekenstvo nije bilo glavni razlog. Učinila je to prvenstveno kako bi se agencija brinula oko njenog pojavljivanja u javnosti.

"Mene manekenstvo ne zanima i mislim da nemam predispozicije za taj posao. Trebao mi je netko tko će se brinuti oko moga javnog istupanja. Vjerujem kako ću se jednog dana baviti nekim ozbiljnim poslom i moram paziti da ne navučem lošu medijsku sliku na sebe."

Unazad godinu dana, Gala Svilan se učestalo pojavljuje na gotovo svim modnim i društvenim događanjima u društvu Elle Dvornik. Osebujnim modnim stilom, svojim prijateljstvom i nekim nekonvencionalnim postupcima privlače pozornost javnosti. Tako su prije nekoliko mjeseci, na proslavi rođendana dnevnih novina 24 sata, inscenirale poljubac kojim su htjele dati podršku homoseksualcima. Osim što se zalaže za ljudsku ravnopravnost, Gala voli književnost, kazalište i film. Ovih dana intenzivno se priprema za prijemni ispit na Filozofskom fakultetu, gdje bi željela studirati povijest umjetnosti i ruski jezik.

EXTRA: Rekli ste da radite. Gdje i što to?

-Svakodnevno radim u maminoj galeriji. Kako prošle godine nakon završetka gimanzije nisam upisala fakultet, znala sam da ću poludjeti bez obveza. Tako cijelu godinu upisujem razne aktivnosti i tečajeve. Pomažem mami u galerijama u Petrinjskoj i Radićevoj ulici, kao i oko papirologije koja ide uz posao. Ako ove godine ne uspijem upisati željene smjerove na Filozofskom, upisat ću bilo što, samo da nešto slušam. Ruski mi je oduvijek bio lijep jezik. Učila sam ga sama. Dok većina mojih vršnjaka odabire španjolski i talijanski, ja obožavam ruski. Zvuči kao da pričate u umanjenicama. Babuška, djevuška...Kao kad tepate djetetu. To mi je slatko.

EXTRA: Nedavno ste postali manekenka modne agencije Midiken, ali ne prvenstveno zbog manekenstva, već kako bi se agencija brinula oko vaših javnih istupa. Jeste li imali negativna iskustva s medijima?

-Ne neka posebna. Osim internetskih napisa, u kojima su me nazivali 'posvudušom' i slično. Kako me manekenstvo nikada nije zanimalo, a zvali su me iz Midikenna, došli smo do dogovora da se agencija brine o mojim javnim istupima, što prije nikada nije radila. Podrazumijeva se da ću morati nositi neke revije i odraditi neka modna snimanja, ali to sam radila i do sada. Ako se mislim baviti nekim ozbiljnim poslom, neke priče mogu naškoditi mome imenu. Do sada sam se savjetovala s roditeljima oko toga gdje ću, što i kome pričati. No, oni ne mogu imati uvid i kontrolu nad cijelokupnom sitacijom.

EXTRA: Pojavljujete se učestalo na svim važnim događanjima, promocijama i revijama. Neki vas uspoređuju s Paris Hilton?

-Očekivala sam takvo nešto. Meni je važno da ja znam kako ne živim od takvih događanja i smucanja po kavama. Pružila mi se mogućnost da me zovu svugdje i zašto ne vidjeti nešto novo. Ako moram birati između toga i izlaska u neki klub gdje se puštaju 'cajke' i dolaze djevojčice puno mlađe od mene, u kratkim suknjicama, a oko tebe se nabacuju pijani tipovi, radije ću otići pogledati modnu reviju. Ja nisam tip za ludi subotnji provod. Radije odem u HNK ili neko drugo kazalište, na izložbu ili kino projekciju. No, to mediji ne prenose.

EXTRA: Od Midikenna očekujete da vam pomogne i u tome da osvjestite javnost o temama za koje se zalažete. Koje su to teme?

-Ja bih se borila za prava homoseksualaca. U Hrvatskoj više prava imaju životinje nego homoseksualci. Prijatelja životinja ima posvuda, a jednom se u Zagrebu dogodi 'gay pride' i tada mora netko biti pretučen. Borila bih se i za prava svih ostalih potlačenih i nemoćnih.

EXTRA: Jeste li uspjeli nešto napraviti lažiranim poljupcem s prijateljicom Ellom Dvornik?

-Ono što javno pričam nema toliko efekta koliko, nažalost, ima poljubac s prijateljicom. Čak nije bio pravi, ali odmah su ga prenijeli neki mediji i počeli pričati o njemu. Bile smo u zahodu i nazvale novinarku da dođe i snimi nas, kako bi privukle medijsku pozornost.

EXTRA: Koliko dugo ste prijateljice i kako ste se upoznale?

-Znamo se više od godinu dana. Upoznale smo se na snimanju jedne reklamne kampanje za traperice, koju je radio Viktor Drago. Intenzivnije smo se počele družiti kada smo 'skužile' da izlazimo na ista mjesta, na kojima je uglavnom dosadno. Pogotovo na revijama, na kojima se svi prave da im je užasno zabavno. Ella i ja počele smo se zafrkavati na takvim mjestima. U zadnje vrijeme izlazimo rijeđe zbog mojih priprema za studij. To su svi primjetili.

EXTRA: Priča se da ste posvađane?

-Ne. Tko god ode na facebook vidjet će da se dopisujemo.

EXTRA: Po čemu ste slične i koje su vas stvari zbližile?

-Dosta toga. To su stvari koje su nama bliske i jedna drugu u njima možemo razumijeti. To su privatne stvari koje su nas zbližile i ne želim o njima pričati.

EXTRA: Ella Dvornik se obojila u plavo i priča se da je to napravila da bude što sličnija vama?

-Ella se nikada ne 'fura' na nikoga. Tko god je poznaje to zna. Došla mi se odmah pokazati nakon što se obojila i to u rozoj majici. Uvijek nosi crnu boju, pa sam bila u šoku. Frizerka ju je nagovorila na promjenu boje.

EXTRA: Tko tebe savjetuje?

-Shvatila sam da kad me bilo tko stilizira, izgedam kao klaun. Najviše se volim sama srediti. Prihvaćam savjete, ali ne volim da se stilisti previše petljaju. Svatko se mora pokazati onakvim kakav je.

EXTRA: Nosiš torbicu Roberta Severa. Kako to?

-Nas dvoje smo prijatelji i volim njegov stil. Nosim njegovu odjeću i nakit jer je veseo i šaren. Imat će uskoro limitiranu ediciju svoje odjeće za marku Concept. Ja bih trebala biti zaštitno lice.

EXTRA: Jeste li od mame naslijedili umjetničko - kreativni dar?

-Volim crtkarati, ali mislim da sam više naslijedila od tate dar pisanja. Gledajući tatu, mislim da je novinarstvo zanimljivo zanimanje. Studij novinarstva uzet ću kao alternativu. Od tate sam naslijedila karakter. Tiha sam i povučena na njega. Od mame sam naslijedila većinu stavova i način razmišljanja.

EXTRA: Prije četiri godine vaši su se roditelji rastali. Koliko vas je smetalo što se kroz medije provlačila vaša obiteljska priča?

-Rastava je sama po sebi teška za svakoga. Naravno da je još teže kada ste dijete poznatih roditelja koji se rastaju. Posebno kada dođete u školu i znate da svi znaju sve pojedinosti vašeg privatnog života. Puno su mi pomogli u prevladavnju toga profesori i ravnatelj moje škole.

Više u novoj Extri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika